Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkészült a 2023-as lista, mely a világ minden tájáról származó sajtokat tette sorba. Szakértőkből, vásárlókból, kereskedőkből és élelmiszerekről beszámoló zsűri értékelt az idei World Cheese Awards-on, ahol kiderült.

Több mint 4000 sajtot neveztek

A zsűri kóstolt és kiválasztott 16 sajtot – számol be róla a  TimeOut.

A győztes a norvég Gangstad Gårdsysteri manufaktúra Nidelven Blå nevű sajtja lett, amely egy kézzel készített, félszilárd kéksajt.

Ez megelőzte a többi 292 norvég pályaművet. A második helyen a belga Baliehof Houtlandse Asche Kaas, egy kemény, nem pasztőrözött tehéntejes sajt végzett. A harmadik helyezett egy svájci sajt lett, amely az Eberle Würzig Seit 5 Generationen fantázianevet kapta. 

Érdekes, hogy a híres sajtkülönlegességekkel szolgáló Franciaország, és Egyesült Királyság egyetlen terméke sem került be a TOP10-be.

Nézzük a legjobbakat: 

  • Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (Norvégia)
  • Baliehof Houtlandse Asche Kaas, Baliehof Kaas En Zuivelboerderij Jabbeke (Belgium)
  • Eberle Würzig Seit 5 Generationen, Dorfkäserei Muolen (Svájc)
  • Eleftheria Brunost, Vivanda Gourmet (India)
  • Müller-Thurgau Rezent, Käserei Müller-Thurgau (Svájc)
  • Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selection 50% FiT. Kärntnermilch (Ausztria)
  • Michel a Rohmilchkäserei Backensholz (Németország)
  • Holland Delta, Van der Heiden Kaas (Hollandia)
  • Old Amsterdam Goat, Westland Kaasexport (Hollandia)
  • Parmigiano Reggiano, Nazionale Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Olaszország)

(fotó: illusztráció, forrása: Pixabay/Vane Monte)