Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Ingyenes filmvetítés a Művészetek házában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Művészetek Háza Béke Art Mozitermében Kisfaludy András, Balázs Béla-díjas rendező zenés dokumentumfilmje, a Mini és a Bartók on Rock kerül bemutatásra.

Kisfaludy András mozija Bartók Béla zenei világát állítja középpontba. A zenés dokumentumfilm a kulisszák mögötti világba is elkalauzolva a nézőt rámutat, miszerint a zseniális zongorista-szerző, népdalgyűjtő a magyar, illetve Kárpát-medencei népzenei hagyományok klasszikus zenével ötvözött művei 20. századi kortárs zenére (progresszív rock) átdolgozva is képesek komoly

értéket létrehozni. Különleges hangulat, egyéni megközelítés, kordokumentum, egyúttal tisztelgés a zeneszerző géniusz Bartók Béla, és az egy éve elhunyt kiváló fuvolista-énekes, Török Ádám emléke előtt – olvasható a CINE-MIS Nonprofit Kft. közleményében.

A vetítés előtt pódiumbeszélgetésre kerül sor, amelyen jelen lesz Kisfaludy András filmrendező, Fedor Vilmos zenész-író, Völgyi Béla Tibor (Bécó) fuvolista-énekes (Mini Art-űr zenekar). A beszélgetést moderálja Hegedűs István újságíró.

Mini és a Bartók on Rock

magyar zenés dokumentumfilm, 54 perc, 2024

Rendező, producer: Kisfaludy András Balázs Béla díjas rendező. Szereplők: Török Ádám, Papp Gyula, Németh Alajos, Németh Károly, Balogh "Szivacs" Jenő, Kézdy Luca, Kertész Lajos, Andrásfalvy Bertalan, Sztánó Hédi.

Amíg Bartók egyik emblematikus alkotását, az Allegro Barbarót az angliai származású, néhai Keith Emerson, hazánkban két másikat az akkoriban még kevésbé ismert billentyűs-zeneszerző talentum Papp Gyula adaptált a progresszív rock műfaj jegyében.

Az Este a székelyeknél, illetve az Első román tánc című zongoradarabok aztán a Török Ádám fuvolista-énekes-szerző vezette korai Mini együttessel nyerték el (akkori) végső formájukat. Mindkét átirat ékes bizonyítéka a zenei műfajok közötti átjárhatóságnak, illetve a hagyományos zenei keretek szétfeszítésének.

A Mini és a Bartók on Rock című filmalkotás elsősorban Papp Gyula és Török Ádám szemszögéből, illetőleg elbeszélése nyomán követi végig az azóta több ráncfelvarráson is átesett mű pályafutását. Mindez kiválóan illusztrálva az alkalmanként iróniába, vagy szatírába hajló, a történethez szervesen igazodó korhű társadalomrajzzal, a humort, vagy éppen drámaiságot sem nélkülöző jelenetekkel, illetve korabeli dokumentum fotó- és film bevágásokkal.

A vetítés ingyenes, a részvétel helyfoglaláshoz kötött.