A magyar zenei örökséget mutatja be a nyári hónapokban a Cziffra Fesztivál itthon és külföldön.

A Cziffra Fesztivál nemzetközi szakmai kapcsolatainak köszönhetően a nyáron több külföldi koncertet valósít meg, ezzel is erősítve a magyar klasszikus zenei örökség népszerűsítését – közölték a szervezők az MTI-vel.

Július 1-jén a Zenei hidak Budapesttől Krakkóig elnevezésű eseményen a Sinfonietta Cracovia zenekar és Balázs János zongoraművész Maciej Tworek vezényletével lép színpadra. A műsorban Chopin e-moll zongoraversenye, Liszt Salve Polonia című műve vonószenekari átiratban, Bartók Divertimento és Mieczyslaw Karlowicz Szerenád című műve hangzik el. A Krakkói Lengyel Zenei Fesztivál és a Cziffra Fesztivál összefogásának célja, hogy a zenei kapcsolódásokon keresztül a két nemzet kapcsolatát erősítse.

Workshopon is várják a jelentkezőket

Július 8-án Bulgáriában folytatódik a kulturális programsorozat, együttműködésben a New Millennium International Academy-vel. Balázs János mesterkurzusára várják a fiatal zenészeket, egy workshopon pedig a 19. és 20. századi magyar zenével, zeneszerzőkkel, előadókkal is részletesen megismerkedhetnek a résztvevők. Másnap a bulgáriai Ruse Állami Operaházban Magyar Fantázia címmel rendeznek gálakoncertet a Ruse-i Filharmonikus Zenekarral. Hallható lesz többek között Liszt Magyar Fantázia című műve Balázs János közreműködésével, Dimitar Kosev vezényletével. Az eseményen fellép Miranda Liu hegedűművész és Ilija Kondratyev orosz zongoraművész, valamint bemutatkozási lehetőséget kapnak Balázs János ruse-i mesterkurzusának legjobb hallgatói is.

Június elején a Cziffra Fesztivál az 51. Isztambuli Zenei Fesztiválon mutatkozott be. Balázs János és a Sárközi trió a koncerteken magyar zeneszerzők művei mellett Sarasate és Mozart-átiratokat is előadtak.