Idén több mint ezer hallgató végzett az universitas nyolc karának alapképzésein, mesterképzési szakokon, osztatlan tanárképzésben, szakirányú szakmérnök, illetve felsőfokú szakirányú továbbképzési szakokon.

A Miskolci Egyetem ünnepi szenátusi ülésén február 20-án, hétfőn a Gépészmérnöki és Informatikai Karon, a Bartók Béla Zeneművészeti Karon, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon, az Anyag- és Vegyészmérnöki Karon, az Állam- és Jogtudományi Karon, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon végzett hallgatók vehették át oklevelüket.

A Gazdaságtudományi Karon és az Egészségtudományi Karon végzettek diplomájukat a február 21-én, kedden tartott ünnepi szenátusi ülésen vehetik át.

Hétfői köszöntőbeszédében Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora kiemelte, hogy nem csak a diplomát szerzettek számára ünnep ez a nap, hanem az egész intézmény számára is.

„A Miskolci Egyetem az egyik legpatinásabb Alma Matere a magyar műszaki értelmiség generációinak. Azt az oktatási kultúrát jeleníti meg, aminek köszönhetően a miskolci universitas nemzetgazdasági jelentőségű oktatási műhellyé vált.”
/Fükő László, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi tagja/

Prof. Dr. Horváth Zita emlékeztetett: több mint két évvel ezelőtt új időszámítás kezdődött a Miskolci Egyetem történetében.

–A modellváltást követően továbbra is az állam által támogatott felsőoktatási intézményként működünk – hangsúlyozta a Miskolci Egyetem rektora. – Az elmúlt időszakban az egyetem megszabadult az adósságaitól, két és félszeres állami támogatás segíti munkánkat. Ezek a fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy ne csak a múltra legyünk büszkék, hanem a jelenükre és a biztos jövőnkre is. Olyan egyetemet építünk, ahol jó tanulni, jó dolgozni, ahol magasszínvonalú oktatás és kutatás folyik. Olyan egyetemet építünk, ami egyszerre humánerőforrás-fejlesztő és tudásközpontja is Észak-Magyarországnak.

Továbbá kifejtette, hogy az egyetemen folyamatban lévő, megvalósuló fejlesztések a jövőnek szólnak azzal a céllal, hogy a miskolci universitas meghatározó szerepet tudjon vállalni a hazai és nemzetközi felsőoktatási térben.