Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Jelentősen bővült Miskolcon a távhőszolgáltatást igénybe vevők köre

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hivatalosan is lezárult az a projekt, melynek keretében megvalósult a DVTK Multifunkciós csarnok, a Miskolci Nemzeti Színház, valamint az Otthon téri új orvosi rendelő távhőellátásának kiépítése, valamint megtörtént a Bulgárföldi kazánház korszerűtlen szivattyúinak cseréje.

 

A Széchenyi2020 program keretében megvalósult projektnek köszönhetően bővült Miskolcon a távhőszolgáltatást igénybe vevők köre. Az újonnan létesített intézmények közül a bulgárföldi DVTK Multifunkciós csarnok és a kenderföldi Otthon téri Orvosi rendelő választotta a környezetbarát távhőszolgáltatást. Továbbá a korábban egyedi földgáztüzeléssel üzemelő Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozott a MIHŐ belvárosi rendszeréhez. Ezzel tovább növelve a geotermális energiafelhasználás részarányát.

A DVTK új létesítményének távhőre kötése miatt kibővült hőkörzet biztonságos ellátásához, új, nagyobb teljesítményű, korszerű, frekvenciaváltóval ellátott keringtető szivattyúk beépítése vált szükségessé a bulgárföldi kazánházban. A szivattyúk cseréjének köszönhetően javult a rendszer hidraulikai beszabályozottsága, valamint a korszerűsítés 45.109 kWh villamos energia megtakarítást eredményezett.

Az új fogyasztók távhőre csatlakozásához korszerű, előreszigetelt, közvetlenül földbe fektetett kétvezetékes primer rendszer, valamint fogadóállomások létesítése valósut meg. Az új hőközpontok változó tömegáramúak, kompakt, automatikus szabályozóval ellátottak. A hőközpontok telemechanikai rendszerbe való kapcsolásával lehetővé vált az intézmények számára – a MIHŐ modern távfelügyeleti rendszerén keresztül – olyan korszerű szolgáltatások igénybevétele, mint például a szakaszos fűtés vagy a külső hőmérséklet szerint szabályozott automatikus fűtés.

A projekt révén évente összesen 6.550,7 GJ-lal csökken a primerenergia-felhasználás, mely eredményeként évente mintegy 441,10 tonnával csökken az üvegházhatást okozó CO2 gázkibocsátás. Ezekkel az intézkedésekkel Miskolc ismét jelentősen csökkentette a légkör terhelését.