Kezdőlap BORSOD Borsod - Kultúra

Az oroszlánok sorsa

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Állatkert is igyekszik egyre nagyobb figyelmet fordítani a környezeti nevelésre, a természetvédelemre. Veress Tamás, az állatkert gyűjteményi vezetője ennek fontosságáról és szorosan ehhez kapcsolódóan mesélt az oroszlánokról is a Rádió 1 szerkesztő-műsorvezetőjének, Kis Gábornak.

A klímaváltozás tény és mindenhol érezhető, de vannak Földünkön olyan élőhelyek, ahol sokkal markánsabban jelenik meg, ilyen például a Szahara déli részén taláható Száhel-övezet, más néven éhségöv. A sivatag szegélyén emberek és állatok egyaránt folyamatos harcot vívnak az ivóvízért. Az oroszlán a Száhel övezet legnagyobb termetű ragadozója, amelynek fennmaradása a zsákmányállatoktól függ. Ha az elsivatagosodás révén csökken a nagytestű növényevők száma, az az oroszlánok eltűnését is eredményezi Száhelből. Éppen ezért a Természetvédelmi Világszövetség sebezhető státuszúnak tekinti a fajt, a Miskolci Állatkert pedig ezért választotta a Száhel-övezetet bemutatója témájául.

Zeusz

Ugyan nem Afrikából, csak a Sóstói állatkertből érkezett hozzánk 3 oroszlán, akik már meg is szokták friss helyüket, így a látogatók is találkozhatnak végre az új lakókkal. Érdemes máris neveken gondolkodni, hiszen a 3 oroszlánból eddig még csak a 10 éves hím „mutatkozott be”, ő a Zeusz nevet viseli. A két nősténynek viszont hamarosan Miskolc város lakói adhatnak nevet, miután beilleszkedtek az állatkertbe.

Szóval ha szép az idő, irány a Csanyik! Várnak az oroszlánok, a medvék, a kecskék és a közönség nagy kedvencei, a szurikáták.