Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ezzel Peking a világ vezető megújuló energiaforrás-használójaként erősíti pozícióját.
Kína megerősíti a megújuló energiaforrások terén világelső pozícióját, és potenciálisan túlszárnyalja saját ambiciózus energiacéljait, miután napenergia-kapacitása meghaladja a világ többi részének együttes kapacitását.

Kína 2025-re megduplázza kapacitását, és 1200 gigawattnyi energiát termel majd szél- és napenergia révén, ami azt jelenti, hogy 5 évvel korábban érik el eredeti céljaikat, melynek eredeti célkitűzése 2030 volt: a jelentés szerint az év első negyedévében Kína közüzemi napenergia-kapacitása elérte a 228 GW-ot, ami több, mint a világ többi részén együttvéve.

Eme létesítmények az ország északi és északnyugati tartományaiban, például Sanhszi, Hszincsiang és Hupej tartományokban összpontosulnak. A jelentésből az is kiderült, hogy olyan, jelenleg építés alatt álló naperőműparkok találhatók az országban, melyek várhatóan további 379 GW potenciális kapacitással bővülhetnek, ami háromszorosa az amerikai és közel kétszerese az európai kapacitásnak.

Kína azonban egy másik területen, a szélenergia-kapacitás terén is hatalmas lépéseket tett: szárazföldi és tengeri kapacitása együttesen meghaladja a 310 GW-ot, ami a 2017-es szint duplája, és nagyjából megfelel a következő hét legfejlettebb ország együttes kapacitásával.

Ez azonban még nem minden, hiszen a Belső-Mongóliában, Hszincsiangban, Kanszuban és a tengerparti területeken megvalósuló új projektekkel Kína 2025-ig további 371 GW-ot fog hozzáadni, ami a globális szélerőműpark közel felével növeli a kapacitást.