Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Kísérleti szennyvízkezelő reaktort terveznek a Miskolci Egyetem

A marokkói Université Ibnou Zohr egyetemmel és a Kisanalitika Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel konzorciumi együttműködésben csaknem 68 millió forintból 67,935 millió forintból.

Az MTI úgy tudja, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződéseket (magyar oldalról főként a növényvédőszer-maradványokat) ártalmatlanítsák, környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák. Mint írták, a projektben a fotokatalitikus kísérleti reaktortervezésen túl interdiszciplináris fejlesztések is történnek. A megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is.

A vízszennyezés számos forrásból származhat, és majdnem az összes emberi tevékenységnek lehet káros hatása a vízre, mely mára jelentős környezeti problémává vált. Gyakori esetben a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye a vízszennyezés. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat, például növényvédő szereket és gyógyszeripari termékeket is tartalmazhatnak.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatali (NKFI) alapból valósul meg 7,935 millió forintból – közölte a Miskolci Egyetem kommunikációs központja.