Idén szeptember 1. és 9. között várja a filmek szerelmeseit Miskolcra a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. 

A fesztiválra készülve a CineFest az NMHH-val közösen kisfilmes pályázatot hirdet a középiskolás és egyetemista filmrajongóknak. A 14 és 24 éves kor közötti diákoknak vagy diákokból álló alkotócsoportoknak műfaji megkötés nélküli, 2021. január 1. után készült filmmel lehet nevezni „Veszélyek az on-line médiában!” tematikában. A nevezési űrlap 2023. augusztus 25-ig a cinefest.hu weboldalon, a nevezés fül alatt lesz elérhető.

A bármilyen technikával – legyen az például kamera, mobiltelefon vagy táblagép –  forgatott pályaművek terjedelme 00.30 – 03.00 perc lehet, és célja, hogy bemutassa a gyermekek és fiatalok hétköznapi médiahasználatával kapcsolatos veszélyes vagy ártalmas jelenségeket, helyzeteket, tendenciákat, valamint az ehhez kapcsolódó felhasználó szokásokat és attitűdöket, és a jelenség mögötti okokat.

Amikor a CineFest 2004-ben elindul, a fesztivál alapítói elsősorban a fiatal filmeseknek szerettek volna bemutatkozási lehetőséget kínálni. A „Veszélyek az on-line médiában!” tematikájú pályázat mellett ezt a hagyományt őrzi leginkább az immár nyilvános hivatalos kisjátékfilmes versenyprogram is, hiszen számos, később komoly karriert befutó alkotó kezdte a pályáját rövidekkel. A hivatalos versenyprogramba idén április végéig lehetett nevezni az olyan alkotásokat, amelyek 2021-ben vagy később készültek, és korábban nem mutatták be őket Magyarországon semmilyen más keretek között. Idén négy blokkba válogatva, összesen 23 rövidfilm versenyez majd.

A filmek többek között olyan országokból érkeznek, mint Belgium, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, Lengyelország, Oroszország, Svájc és Szerbia. Közülük több koprodukcióban valósult meg.

 A kisfilmblokkokból egyenként két vetítés lesz majd a Művészetek Háza termeiben. A fesztivál régi hagyományaihoz híven ezek az előadások ingyenesen látogathatók.