Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyáltalán nem mindegy, mi kerül a komposztba. Eláruljuk, mit ne tegyél bele!

Műanyagot soha!

Soha ne kerüljön olyan anyag a komposztba, amelyik nem bomlik le, így például fém, üveg, műanyag hulladék sem, de újságpapírt se dobjunk bele, hiszen annak felülete vegyszerrel van kezelve.

A beteg növényt ne oda dobd!

Beteg növényi részek se kerüljenek a komposztba, hogy ne tudják megfertőzni a keletkező humuszt.

A húsevő állatok trágyája nem a komposztba való!

Csak növényevő állatok trágyája kerülhet bele, húsevőké nem. Ezek a salakanyagok ugyanis olyan kórokozókat és parazitákat tartalmaznak, amelyek veszélyesek ránk nézve.

Nem kerülhet bele hús!

Hús sem kerülhet bele, és állati zsiradék sem, hiszen ezek nagyon lassan bomlanak le, és közben vonzzák a különféle rágcsálókat és rovarokat. Hasonló a helyzet a tejtermékekkel is.

Óvatosan a gyomnövényekkel!

Legyünk óvatosak a gyomnövényekkel is, hiszen ezek képesek gyökeret ereszteni a komposztban, és kikerülve a kertbe, elnyomják majd a növényeinket, ezt pedig egészen biztosan nem szeretnénk. Különösen károsak a gyomok a komposztban, ha gyomirtóval kezeltük őket.

Vigyázzunk a dióval!

A diót is csak kis mennyiségben tegyük bele a komposztba, mert a benne lévő kémiai anyag, a juglon, egyes növényekre nézve mérgező.

Jó komposztálást, és sikeres kertészkedést kívánunk!