Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legfontosabb! Október 18-tól december 3-ig tart a Látni és látszani 2023 közlekedésbiztonsági akció, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága szervezett.

Az őszi időszak jellemzője a későbbi napkelte és az egyre korábbi sötétedés, a nyárinál kedvezőtlenebb időjárási viszonyok, amelyek együtt rontják a biztonságos közúti közlekedés feltételeit. Nehezíti a helyzetet, hogy a forgalomban részt vevőknek is időre van szükségük arra, hogy alkalmazkodjanak a változó körülményekhez. A sofőrök gyakran nem nem az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

Készítsd fel autódat az őszi-téli szezonra!

Fontos ellenőrizni a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlő állapotát. Érdemes bekészíteni a kocsiba a hideg évszak kívánta kellékeket, mint a jégkaparó, a jégoldó spray. Fontos az évszaknak megfelelő, fagyálló ablakmosó használata, és sokat segít a páramentesítők alkalmazása is. Átálláskor nagyon sokat segít egy tréning vezetéstechnikai pályán.

A Látni és látszani kampány során ingyenes járműátvizsgálást, illetve szemvizsgálatot kínálnak a lakosságnak.

A közlekedésbiztonság társadalmi ügy és felelősség is!

A Látni és látszani 2023 országos akció célja, hogy világossá váljon a baleset-megelőzés területén a szereplőkre háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és gépjárműve műszaki kondíciója fontos alapja a biztonságos közlekedésnek. Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról a www.latnieslatszani.hu honlapon lehet tájékozódni.

A láthatóságra az autósok mellett a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is érdemes figyelniük, mert a biztonságuk alapja az is, hogy a forgalom többi résztvevője időben észrevegye őket. Ebben segíti őket az ORFK-OBB már hagyományossá váló őszi akciója, a Light Friday.

Ennek során idén november 3-án reggel 8 és délután 2 óra között láthatósági eszközöket kínálnak a bicikliseknek és a gyalogosoknak ingyen, hogy biztonságosabban közlekedhessenek.

(fotó: illusztráció, pixabay)