Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A megújuló energiaforrások terén elért jelenlegi fejlődési ütem sem a kormány, sem pedig a környezetvédők szerint nem elégséges. A mostani tendenciát nézve nem lehetnek sikeresek az éghajlatvédelmi célkitűzések.

Németországban április 15-ével leállnak az utolsó atomerőművek is, mellyel megvalósítják a 2002-ben meghozott, az atomenergia fokozatos kivezetéséről szóló határozatot.

Könnyítettek a szabályokon, de így is bele kell húzni

Ennél is komolyabb problémának tűnik, hogy 2038-ig az ország összes szénerőművét is be akarják zárni, és míg a maradék atomreaktorok csupán az ország energiaellátásának 6%-át adták, addig a széntüzelésűek továbbra is a villamosenergia-termelés egyharmadát jelentik.

Ráadásul a törekvések ellenére tavaly 8%-kal növelték a szénerőművek kapacitását, reagálva az orosz gáz hiányára. Németországnak pedig a következő években legalább négy-öt szélturbinát kellene naponta telepítenie, hogy fedezni tudja energiaszükségletét – figyelmeztetett Olaf Scholz kancellár.

Összehasonlításképp: ez minimum 1460 turbinát jelent, 2022-ben pedig csupán 551 egységet telepítettek. Nemrég azonban könnyítettek a telepítési szabályozásokon, így hamarosan felgyorsulhatnak a munkálatok.