Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Lehet, hogy telefonálni sem tudunk majd, ha beüt a krach?

Próbára teheti egy esetleges extrém téli időjárás Európa távközlési infrastruktúráját, amire a vállaltoknak és a kormányoknak is fel kell készülniük. 

Négy távközlési vezető szerint ugyanis jó néhány európai országban nincs elegendő tartalék egy széleskörű áramkimaradás kezelésére. Franciaország, Svédország és Németország még akkor is megpróbálja biztosítani a távközlési rendszerek működését, ha az áramkimaradások a végén kimerítik a területükön elhelyezett több ezer mobilantennára felszerelt tartalék akkumulátort, írta meg a Reuters-re hivatkozva a Világgazdaság.

A szolgáltatók a kormányokkal is együttműködnek annak érdekében, hogy segítsenek a kritikus szolgáltatások fenntartásában. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az évtizedek óta tartó megszakítás nélküli áramellátáshoz szokott európai országoknak általában nincsenek olyan generátorai, amelyek hosszabb ideig biztosítanák az áramellátást. Az energiatakarékosság érdekében a távközlési vállalatok már most is különböző szoftvereket használnak a forgalom optimalizálására, a tornyok „alvó üzemmódba” helyezésére, amikor nincsenek használatban, és a különböző spektrumsávokat is ki tudják kapcsolni.  

A Deutsche Telekomnak 33 ezer mobiltornya van Németországban, azonban a mobilvészhelyzeti áramellátó rendszerei ezek csak kis részét képesek egyidejűleg támogatni. Franciaországban körülbelül 62 ezer mobiltorony van, és Liza Bellulo, a francia távközlési szövetség elnöke szerint az iparág nem lesz képes minden antennát új akkumulátorral felszerelni.