Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Lelki feltöltődés minden korosztálynak: jön a 16. Ars Sacra!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kilenc nap, mintegy 400 program az ország 80 településén. Ezt kínálja az Ars Sacra Fesztivál, amelynek részeként 132 templom nyitja ki kapuit. A cél idén is az, hogy a kultúra mélyén nyugvó szakralitást a felszínre hozza a művészetek segítségével – mondta el Dragonits Márta az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

A rendezvénysorozat szeptember 17-én a Gemma Énekegyüttes egyházzenei koncertjével indul a budapesti Mátyás-templomban. Műsorukon reneszánsz motetták és kortárs szerzők azonos szövegre írt művei hangzanak el. Újra látható lesz a tavaly bemutatott, magyar szenteket, boldogokat és tiszteletreméltó személyeket ábrázoló szabadtéri kiállítás a budai Várban, a Magdolna-torony előtti téren.

Fellép többek között Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint Bogányi Gergely zongoraművész, Fassang László orgonaművész, Szabó T. Anna író, költő, a Szent Efrém Férfikar és a Misztrál Együttes is. Először vesz részt a fesztiválon a Makám és a Jazzation Acapella Együttes, Juhász Róza színművész és Konyicska Renáta zongoraművész pedig visszatérő vendég az Ars Sacrán. Az immár hagyományossá vált négy ökumenikus Keresztkoncert mindegyikén egy-egy mű, Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményeinek ősbemutatója színesíti a műsort.

Toroczkay Ilona az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte, a Magyar Zene Háza ad helyet Ránki Fülöp zongoraművész előadásának, aki Kodály Zoltán összes zongorára írott művét játssza el a zeneszerző születésének 140. évfordulója alkalmából.

Az idén az új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott a fesztivál helyszíneihez. Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója kiemelte: az intézmény ad helyet a Szent Efrém Férfikar koncertjének, emellett a múzeumi gyűjteményre épülő előadás is hallható lesz, amelyben az etióp keresztek és az etióp szakrális tárgyak hétköznapokban betöltött szerepéről beszél Régi Tamás muzeológus. A hónap műtárgya a fesztiválhoz időzítve egy etióp kereszteket bemutató válogatás.

A programokhoz három erdélyi város is csatlakozott: Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyvárad. A legtöbb vidéki program Győrben, Pécsett, Székesfehérváron és Vácon lesz, de a Balaton környékén is sok eseményt szerveznek.

A részletes programok a fesztivál honlapján érhetők el.