Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világsztárok és a hazai kortárs zenei élet meghatározó előadói és szerzői tisztelegnek május 22-től 28-ig egy egyhetes fesztiválon a Budapest Music Centerben a száz éve született Ligeti György emléke előtt.

A 2006-ban elhunyt zeneszerző, a 20. század egyik legnagyobb újítója tiszteletére életre hívott Ligeti 100 fesztivál tizenkét koncertjén korai művek, sikerdarabok és kései remekművek egyaránt hallhatók lesznek – közölték a szervezők az MTI-vel.

A komponista fia is színpadra lép 

A fellépők között lesz az izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson, Kim Kashkashian brácsaművész, Sarah Defrise szopránénekes, valamint a neves brit csellista, Steven Isserlis. Az ünnepi alkalomból színpadra lép a komponista fia, Lukas Ligeti, és Budapestre látogat Ligeti özvegye, a 93 éves Ligeti Vera is. A fesztiválprogram három pillérét három zenekari koncert adja a kortárs zene vezető hazai együtteseivel: május 22-én a Budapesti Vonósok, május 25-én az UMZE Kamaraegyüttes, május 28-án, a szerző születésnapján pedig a Keller András és Rácz Zoltán által alapított Ligeti Ensemble játszik a BMC Koncerttermében. Ezen a hangversenyen a BMC-ben élő és dolgozó Kurtág György mellett Eötvös Péter és Vidovszky László új, Ligeti emlékének ajánlott műveit szintén hallhatja a közönség.

A hangversenyeket kísérő társprogramok sorában május 23-án a Ligetivel szoros baráti és szellemi kapcsolatban állt 97 éves Kurtág Györggyel, valamint a Ligetivel sokáig együtt dolgozó Eötvös Péterrel beszélget Fazekas Gergely zenetörténész.