Kezdőlap BORSOD Borsod - Kultúra

Luxemburgban is aratott a Larry

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elnyerte a CinÉast fesztivál ifjú tehetségeket méltató Young Talents díját a borsodi dadogó rapper drámája, a Larry című magyar film.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint 16. alkalommal rendezték meg október 5. és 22. között a luxemburgi CinÉast filmfesztivált, amely évről-évre felvonultatja a közép-európai kortárs mozi új játék-, dokumentum-, rövid- és animációs filmjeit, ezúttal 21 országból.

Bernáth Szilárd első mozifilmje már számos elismerést is bezsebelt eddig, most pedig a luxemburgi filmes szemle nemzetközi zsűrijétől a Young Talents díjat kapta meg szombat este.   

A fiatalokat megszólító Larry a juhászként tengődő, 21 éves Ádám történetét meséli el, aki dadogása miatt elszigetelve él erőszakos apjával egy borsodi faluban. Miután rádöbben, hogy a rapzene segítségével képes kifejezni a benne rejlő dühöt és frusztrációt, barátai benevezik egy tehetségkutató versenyre, az élő fellépés közeledtével azonban Ádámnak nem csak dadogását kell leküzdenie, de saját élete felett is át kell vennie az irányítást.

Az alkotás világpremierje 2022-ben a Tallinn Black Nights A-kategóriás fesztiválon volt, majd elnyerte a cottbus-i filmfesztivál legjobb elsőfilmnek és legjobb ifjúsági filmnek járó díjait, illetve a Skopje Cinedays-en a Filmkritikusok díját. A főszereplő Vilmányi Benett alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját nyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az apát alakító Thuróczy Szabolcs pedig a legjobb férfi mellékszereplőt illető Magyar Mozgókép Díjat.

A filmintézet támogatásával készült Larry rendezője Bernáth Szilárd, operatőre Hartung Dávid, zenéjét Sperling Andor szerezte, vágója Szabó Tomi. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor volt.