Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Már csak vasárnapig lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőívet

Már csak ezen a héten lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőíveket – figyelmeztetett a Központi Statisztikai Hivatal

Az idei adatgyűjtés első, online szakasza október 16-án, vasárnap éjfélkor lezárul, de addig mindenki önállóan is megválaszolhatja a kérdéseket a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon. Akik addig nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, és akkor már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket.

A kitöltéshez szükséges belépési kód a korábban kézbesített felkérőlevélben található. Ha valaki nem kapott felkérőlevelet, akkor a népszámlálás honlapján keresztül, ügyfélkapu segítségével lehetősége van belépési kódot igényelni, ha valaki ezzel nem rendelkezik, kérheti egy családtagját, ismerősét, hogy segítsen a kódigénylésben.

A KSH közölte, hétfő estig 1,6 millió címről 3,5 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A beküldő háztartások több mint fele 2 fős, de 7 százalék körüli az 5 fős vagy népesebb háztartások aránya az interneten kitöltők között. A személyi kérdőívek több mint 20 százaléka 64 év felettiektől érkezett. Azt írták, a népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 31,6 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,8 százalékot. A kitöltők több mint fele vidéki városban, negyedük községben él.

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb a kitöltési arány (36,3 százalék), a második Pest (34,3 szálalék), míg a harmadik helyen Fejér megye áll (34,1 százalék). A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 39,4 százalék), a második Székesfehérvár (39,2 százalék), a harmadik Szombathely (37,9 százalék).