Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Már eladósodni sem lesz olyan egyszerű

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szigorítják a hitelfelvételt azok számára, akiknek egyedül vagy adóstárssal együtt legalább 500 ezer forint, de a 600 ezret el nem érő havi nettó jövedelme van.

Módosul ugyanis az úgynevezett adósságfék-szabályozás, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi 500 ezerről 600 ezer forintra emelkedik az a küszöbérték, amely nagyobb arányban engedi adóssággal terhelni az adós havi jövedelmét, írja a Bank360.hu 

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy eddig legalább havi félmillió forintos nettó jövedelemmel legfeljebb 300 ezer forint hiteltörlesztést lehetett fizetni, július elseje után viszont 250 ezret. A portál felhívja a figyelmet arra is, hogy a kölcsönt folyósító bankok ennél szigorúbban is meghúzhatják a törlesztésre, ezáltal a felvehető hitel összegére vonatkozó korlátot. Ráadásul a szabályt, jelzáloghitelekre és fedezetlen hitelekre, így személyi kölcsönökre is alkalmazni kell.

Jelzáloghiteleknél számít a kamatperiódus is. Jelenleg egy legalább félmillió forint nettó jövedelmű igénylő 20 millió forint lakáskölcsönt 10 éves kamatperiódusban rögzített kamatozással, tíz éves futamidővel vehet fel. A Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának legkedvezőbb havi törlesztőrészletre vonatkozó ajánlatai 252 és 255 ezer forint közé esnek. Júliustól azonban már az ekkora jövedelmű új hiteligénylő 60 helyett 50 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóval (JTM) vehet fel kölcsönt. Ez azt jelenti, hogy vagy 20 milliónál kisebb összegben vagy 10 évnél hosszabb futamidővel igényelheti a hitelt: a lényeg az, hogy a fizetendő havi törlesztése ne haladja meg a 250 ezer forintot.

De ez csak egy példa a sok közül. A cikk szerint a Magyar Nemzeti Bank nemcsak szigorított, hanem enyhített is bizonyos szabályokon. A pénzintézeteknek a kisösszegű hitelek, például személyi kölcsön, gyorshitel, áruvásárlási hitel kihelyezésekor a törlesztőrészletek megállapításakor nem kötelező eleget tenniük a JTM- korlátoknak. Ez az összeghatáregyébként most még 300 ezer forint, ami júliustól 450 ezer forintra emelkedik.

Forrás: Bank360.hu
Fotó: Pexels