Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Megérkezett az első ukrán táborozó csoport

A 63 gyerekből és 34 felnőtt kísérőből álló csoport egyhetes kárpátaljai pihenést követően indult tovább Ungvárról.

Megérkezett Miskolcra hétfőn az orosz-ukrán háború által érintett ukrán gyerekekből és az őket kísérő szülőkből álló első csoport abból az összesen 400 gyerekből, akik a kormány döntése alapján Magyarországon üdülhetnek.

A csoportot búcsúztató Bacskai József ungvári főkonzul elmondta, hogy Viktor Mikita, a Kárpátaljai Katonai Közigazgatás elnöke két héttel ezelőtt kérte Magyarország segítségét a háborús övezetből származó ukrán gyerekek üdültetésében. A magyar kormány a kérésnek eleget téve úgy döntött, hogy 400 gyerek kéthetes, soron kívüli táboroztatását biztosítja.

Tavaly több mint hétezer ukrán gyerek pihent Magyarországon, és különféle együttműködési programok alapján most is több településen nyaralnak ukrán gyerekcsoportok. A gyerekek és kísérőik üdülésének költségeit vállalja a magyar nép, és reméljük, hogy ezek a gyerekek jó emlékekkel térnek majd haza Magyarországról – emelte ki Bocskai József.

A csoportot a Miskolci Rendvédelmi Technikumban szállásolják el. A gyerekek és kísérőik felkeresik Miskolc és környéke nevezetességet, emellett ellátogatnak Nyíregyházára, Debrecenbe és Egerbe is.

(Sterr Attila, az MTI tudósítójának jelentése alapján)