Tuti játszottál már ezzel a mondattal, mely szinte "közmondássá" vált. Hogy ennek régen volt inkább létjogosultsága vagy ma, ez kérdés. Egy biztos a postai bélyeg több annál, mint amit rányalunk a boríték jobb felső sarkára.

Harminc éve ilyenkor Amerikában

Az amerikai posta bélyegsorozattal emlékezett meg a rockzene legendás alakjairól. Elsőként szerepeltek a bélyegeken: Bill Haley, Buddy Holly, Elvis Presley, Ritchie Valens, Clyde McPhatter, Otis Redding és Dinah Washington. Vagyis a legnagyobbak. Ez is fémjelzi, hogy a bélyegek egyfajta korra jellemző kis mintás, recés szélű dokumentumok, melyek jó néhány év múlva áruk többszörösét érhetik.

Itthoni kuriózumok

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének a hetvenes években közel negyed millió regisztrált tagja volt. Azt azonban tudnod kell, hogy ebben a korban inkább, mint befektetés volt a bélyeg, hiszen az állami propaganda úgy szólt: "a bélyeg az nemzeti érték, és valamikor komoly értékkel fog bírni." A befektetés viszont nem hozta meg a várt hozamot.

Az 50-es, 60-as, 70-es évekbeli bélyegek tömegesen vannak ma is a nagymamák padlásain. Valljuk be az eszmei értékük több, mint a kézzel fogható forintális.
Hogy ma mennyi tagja van a szervezetnek nehéz lenne megmondani. Hiszen ma már szakosztályokba sorolva gyűjtik a bélyegeket. 

Mennyi az annyi?

Mint az élet minden területe, annyit ér a bélyeg is, amennyit a vevő fizet. Hiába szeretnéd Te jó pénzért eladni gyűjteményed egy darabját, ha nincs rá kereslet.  Persze azért vannak kimagasló értékkel bírók.

Magyarország egyik legritkább postabélyege például egy piros háromkrajcáros bélyeg,  a jelenlegi forgalmi értéke – minőségi állapotától függően –  20 millió forint körül van.

Te is gyűjtötted a Makk Marcit?

Az iskolai bélyeggyűjtők egy különleges részei az értékőrző kis papírkáknak. Talán Te is éltél már akkor, amikor gyűjtöttük ezeket a takarékbélyegeket. Viszont, ahhoz, hogy ezért pénzt kapjál, a gyűjtő füzetet le kellett adni. Tehát ebből nem sok van ma már a padláson. Jelenleg a különböző adok-veszek oldalak sem ontják ezeket a bélyegeket, ha venni szeretnél olykor 60-80 ezret is perkálnod kell egy teljes albumért.

De ebben is olyanok vagyunk mint – sajnos – oly sok mindenben. A jelenben értéktelen valamiért, néhány év múlva ezreket is adnánk. S hogy miért? Hát az emlékeinkért…