Illés, LGT, Mini, Beatrice – legendás zenekarok, akiknek dalai több generációban is visszhangzanak. Kőbányai János a ’70-es, ’80-as évek beatkoncertjein készült sok tízezres képanyagából látható több mint száz a Szentendrei Régi Művésztelep galériájában megnyílt Beat! kiállításon.

Zenetörténeti dokumentáció és látlelet 

Az akkor időszakot jelentő fotós kordokumentumok sokakban nosztalgiát, a fiatalságot idézik. Megjelenik a „magyar Woodstockként” ismert tabáni koncertek hangulata. A tárlat kurátora Rockenbauer Zoltán. 

„Szinte hallani a korszak legendás zenekarainak dübörgését, a tömeg lüktető moraját, érezni a dohányszagú koncerttermek nehéz levegőjét.”

Fiatalság, lázadás, zenei kultúra. Pillanatok, amelyek később meghatározták a magyar zenetörténetet.

A kiállítás részeként kivetítőkön keresztül is bepillanthattunk a korszak táncos-zenés hangulatvilágába: látható Sándor Pál rendezésében az LGT 1978-as tabáni koncertfilmje, és egy 1980-as Beatrice-koncert is.  Megjelenik a kiállítótérben a Retro Design Center is, megidézve a korszak jellegzetes tárgyi környezetét. 

A kiállítás 2024. július 6. és szeptember 2. között látogatható, nyitvatartási időben (kedd-vasárnap) 10:00 és 17:00 között.

(forrás: kultura.hu/fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség, Bach Máté)