Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legújabb levegőhigiénés értékelése alapján egészségtelen minősítést kapott Kazincbarcika, Miskolc és Sajószentpéter levegője, valamint kifogásolt a levegő minősége Hernádszurdokon.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül.

Az NNK arra is felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandósokra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, de veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek.

Kedvezőtlen levegőminőség esetén is fontos, hogy a lakás szellőztetése csak néhány perces legyen, kereszthuzattal, legalább naponta kétszer.

Kitértek arra is, hogy a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, kérve, „ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal”.