Voltak, akik kissé szkeptikusan fogadták a hírt, hogy készül a Magyar hangja… című dokumentumfilm, amely a magyar szinkron történetét dolgozza fel. Azzal érveltek, hogy számtalan cikk és videó készült már a témában, amelyek a különböző közösségi média felületeken ma is elérhetőek.

Kénytelen vagyok eloszlatni a kételyeket, ugyanis a dokumentumfilm rendezője, Csapó András olyan remek érzékkel nyúlt a témához, hogy az alkotás elérte célját: méltó emléket állít a magyar szinkron múltjának és jelenének, valamint reménykedve tekint a jövőbe. A gyors vágásnak köszönhetően a dinamikus és pörgős dokumentumfilmben minden elhangzik, amire mi, laikusok kíváncsiak vagyunk, és még annál is több. Ráadásul remek érzés, hogy betekinthetünk kicsit a kulisszák mögé. 

Csapó Gábor rendezőtől is megkérdeztük, honnan jött az ötlet, hogy erről a témáról készítsen filmet.

– Kárpáti György, a film egyik producere keresett meg az elképzeléssel és megkérdezte, lenne-e kedvem rendezői oldalról felkarolni ezt az ötletet. Nagyon örültem a felkérésnek, hiszen a magyar szinkron negyven releváns személyiségét szólaltattuk meg. 

Hogyan épült fel a koncepció?

– Kiválónak tartottam azt az elképzelést, hogy az egész témakört a szakma hátterétől közelítjük meg, és nem csak a sokak által ismert színészek nyilatkoznak, akik remek rajzfilmfiguráknak, valamint számtalan külföldi színésznek kölcsönzik a hangjukat. Ezzel lesz kerek a történet és a dokumentumfilmünk így bemutathatja ezt az egész műfajt.

Korábban azt nyilatkozta, hogy ön sem mozgott otthonosan ezen a területen…

– Valóban, mondhatni laikusként kerültem a produkcióba. Ennek az volt a célja, hogy teljesen objektíven láthassak rá a témakörre. Komoly kutatómunkát végeztem, rengeteget olvastam a szinkronizálásról, beszélgettem a szakemberekkel, a színészekkel és így alakult ki, hogy milyen pilléreket kell érintenie a filmnek ahhoz, hogy egy átfogó képet tudjunk mutatni. Megtiszteltetés volt számomra, hogy betekintést nyerhettem nagyszerű színészeink magánéletébe és őszintén megnyíltak előttem. 

/Nyitókép: Vertigomedia.hu/