Az Area 23-nál már 2019 óta foglalkoznak azzal, hogy a demenciában szenvedők számára életrajzi könyveket készítsenek. Jelenleg a klinikai vizsgálatok következnek, amit követően akár egész Brazíliában, és más országokban is elérhető lesz a szoftver.

2019-ben az Area 23, az IPG Health tulajdonában lévő reklámügynökség kreatív csapata előállt egy ötlettel, hogy az Alzheimerben szenvedő emberek megőrizhessék emlékeiket. A cél az volt, hogy a betegek és családjaik beszámolóiból egy kész könyv, vagy hangfájl szülessen, ami a beteg élettörténetét meséli el.

A bAIgraphert használó beteg megnyit egy orvos által megosztott linket, és válaszol az életével kapcsolatos kérdésekre. Ezt az információt (nagyrészt felvett hanganyag) azután összegyűjtik és átírják egy koherens narratívává, amely megosztható fizikai könyvként, PDF-ként vagy MP3 fájlként. Ez ahhoz a folyamathoz hasonlítható, amikor valaki életrajzát közli az életrajzíróval.

A szoftverrel több, mint 400 önéletrajzi könyvvel tanítottak be, és ez alapján írja meg az AI a betegek számára szánt kiadásokat is. Bár a család többi tagja is válaszolhat kérdésekre, hogy ezáltal is bővítse a leírásokat, a szoftvert úgy tervezték, hogy elsődlegesen a páciens élményeire hagyatkozzon.

 

Thiago Fernandes, az Area 23 kreatív igazgatója, és Wid Souza, az ügynökség vezető alelnöke és kreatívigazgatója személyesen is megtapasztalta, hogy milyen, amikor egy szerettük Alzheimerben szenved, így számukra ez nemcsak egy kreatív megoldás, hanem egy gyógyulási folyamat is, aminek során másoknak segíthetnek.

A bAIgrapher a betegek és családjaik meghatározott kérdésere adott válaszaiból dolgozik, és hiába alapszik ugyanazon a technológián, mint a ChatGPTT, Fernandes szerint „Ez nem képes kitalálni dolgokat”.

A két marketingszakember azt mondta, sokat tanultak a projekt négy évvel ezelőtti indulása óta – nemcsak az AI-ról, hanem az Alzheimer-kórról és a terápiás folyamatról is. Meglepődtek, amikor megtudták például, hogy sok beteg –aki kipróbálta a bAIgraphert –, arról számolt be, hogy a történetek elmesélése legalább olyan hasznos volt, mint az AI-modell által készített termék olvasása vagy meghallgatása.

A program eddig csak néhány kiválasztott személlyel dolgozott, de hamarosan 240 további személlyel tesztelik a Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegren, klinikai körülmények közt, amit követően – ha jóváhagyják – akár egész Brazíliában elérhető lesz a szoftver.

A világon jelenleg kb. 44 millióan szenvednek Alzheimerben, Magyarországon nagyjából 200 ezer embert érint a betegség – olvasható a Felejtek oldalán.