Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Miskolcon is látható a díjnyertes Semmelweis film

November 30-tól december 6-ig 17:15 és 19:45 órai kezdettel a Művészetek Háza Uránia Art Mozitermében a Semmelweis című magyar életrajzi film vetítésére kerül sor.

Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját. A Semmelweis egy nagyszabású hazai filmalkotás a széles közönség számára.

Ma legendaként emlékszünk Semmelweisre: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok… És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

A film három díjat is nyert a 21. Los Angeles-i Magyar filmfesztiválon: A fesztivál legjobb filmjének díja mellett Vecsei H. Miklós főszereplő a legjobb színész, míg Nagy Katica a legjobb színésznő díját nyerte el a Semmelweis filmben nyújtott alakításáért.