Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még két előadás várja a színvonalas, szórakoztató muzsika rajongóit a miskolci Muzsikáló udvarban a nyáron, hogy aztán novemberben megkezdődhessen a Filharmónia bérlet a Művészetek Házában.

A Nyilas Misi Ház udvarába Antonio Vivaldi “4 évszak” című klasszikusa érkezik, méghozzá a négytagú ütőegyüttes, a Talamba tolmácsolásában. V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós és Zombor Levente modern megközelítésben prezentálja a komolyzenei klasszikust. Jön Kéméndi Tamás harmonikaművész és Kamarás Iván színművész közös koncertje is “Egy fess pesti este” címmel, az 1920-60-as évek lüktető, magyar (nem csak film) zenéivel, olyan közönségkedvencekkel, mint a Meseautó, a Kicsit Szomorkás a hangulatom, a Villa Negra, a Fogj egy sétapálcát, és a Mindig az a perc. Kamarás Iván a dalok között sok-sok kulisszatitkot árul el a kor legnagyobbjairól.

Tabajdi Ádám

A Muzsikáló Udvar hangversenyei mellett az országos OrgonaPont koncertsorozat miskolci programjaiból is válogathatunk nyáron, hisz augusztusban olyan művészek előadásait élvezhetjük a templomok hűvösében, mint Szamosi Szabolcs és Miklósa Erika vagy Tabajdi Ádám és Csuja Imre.

Csuja Imre

A nyár programok után novemberben aztán kezdődik az öt előadásból álló Filharmónia bérlet, melyet a Budapesti Fesztiválzenekar nyit Jordi Savall, a régizene egyik legnagyobb specialistája vezényletével. A karmester jelensége olyan, mintha egy reneszánszból itt maradt ibériai polihisztor élne közöttünk. Számos hangszeren játszik világszínvonalon, tudományos és ismeretterjesztő munkája a középkortól a barokkig igazodási pontot jelent a régizene művelői számára, karmesterként és hangszeresként készített felvételeit pedig többek között Grammy-díjjal ismerték el. A 83 éves időtlen mester személyesen mutatkozik be a miskolci közönségnek. A műsoron Georg Friedrich Händel, Georg Philipp Telemann és Christoph Willibald Gluck tételei.

Az adventi hangulatról decemberben az Orfeo Zenekar, valamint a Purcell Kórus gondoskodik, ahol Joseph Haydn “Aki hűtlen, pórul jár” című művét hallhatják Vashegyi György vezényletével. Olyan szólisták emelik majd az este fényét, mint Ella Smith (szoprán), Szélpál Szilveszter (bariton), Kalafszky Adriána (szoprán), valamint Bernhard Berchtold és Megyesi Zoltán (tenor).

A Miskolci Szimfonikus Zenekar februárban nyűgözi majd le az operarajongókat Cser Ádám vezényletével, Kriszta Kinga (szoprán) és Pataki Adorján (tenor) énekművészek részvételével. Aki szépséges zenére, nagyívű dallamokra és magával ragadó érzelmekre vágyik, szeretni fogja ezt a koncertet.

Kriszta Kinga

A Filharmónia bérlet tavaszi időszakát Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a Concerto Budapest koncertje nyitja a Művészetek Házában, ahol a többszörös díjnyertes Berecz Mihály zongorajátéka varázsolja majd el a hallgatóságot Keller András vezényletével.

Berecz Mihály

Ezen az estén hallható lesz Johannes Brahms 2. zongoraversenye, amelyet már az érett és elismert szerző komponált. Első alkalommal maga az alkotó mutatta be a nagyközönségnek a budapesti Vigadóban. A koncert második felében pedig Pjotr Iljics Csajkovszkij remekműve csendül fel, amely pozitív, örömmel teli érzelmeket keltve, minden hallgatóját reményre és cselekvésre buzdít. Méltán aratott nagy sikert az ősbemutatón is, és azóta is sokan használják kudarcaik elgyászolására és motivációjuk felélesztésére.

Az évad zárókoncertjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egy estére különböző országokba repíti közönségét, ahol sokszínű érzelmekkel találkozhatnak. Mindegyik műben lesz valami tánc és valami álomszerű. A többszörös díjnyertes Szabó Sipos Máté vezényel, aki operarendezőként és zeneszerzőként is bemutatkozott már. Ismét fantasztikus fellépők és kitűnő zenekarok koncertjei várják a klasszikus zene szerelmeseit egyaránt, a miskolci nyár forróságában ugyanúgy, mint a 2024-2025-ös Filharmónia bérlet keretein belül.

Miklósa Erika és Szamosi Szabolcs

Ahogy Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője fogalmazott: “A miskolci programok összeállításánál arra törekedtünk, hogy azok is megtalálhassák a számításukat, akik egy könnyedebb, nyári szórakoztató műsort keresnek, és azok is, akik a hagyományos értelemben vett klasszikus zenére vágynak az év többi részében. Nagyon reméljük, hogy közönségünk tetszését elnyerik majd mind a nyári programjaink, mind az év végén induló új Filharmónia bérlet.”

(Fotók: Raffay Zsófia/Horváth Judit/Nagy Attila)