Az Online Számla rendszer adatai buktattak le egy csaló építőipari vállalkozást. Maga gyártotta számlákkal és egy elhunyt személy nevében vett számlatömb bizonylataival próbált adót csalni egy építőipari vállalkozás. A gyanús ügyletek az Online Számla rendszer adataiból kerültek felszínre.

A NAV az online számlaadatok mindkét oldalát elemzi és eltérések esetén intézkedik.

A NAV kockázatelemzői az áfabevalláshoz tartozó összesítő jelentések és a szállító partnerek online számlaadat-szolgáltatásai közötti eltérések miatt javasoltak ellenőrzést egy építőipari vállalkozásnál. Az eltérés tisztázására az ellenőrök bekérték a kérdéses számlákat, amelyek építőipari anyagok beszerzéséről szóltak.

 A vizsgálatkor kiderült, hogy a vállalkozás valóban vásárolt a beszállítóktól, de nem az általuk kiállított számlákat „használta” fel.

A vevői és eladói számlák összevetése és a számlázó szoftver forgalmazóinak nyilatkozata rávilágított, hogy az építőipari cég a beszállítók nevében más tartalommal és összeggel, valószínűleg maga „gyártott” számlákat a bevallásához. A NAV ezek után adóellenőrzést rendelt el, és a vállalkozó csalárd magatartása miatt, a várható adóhiány fedezetének biztosítására is intézkedést kezdeményezett.

Halott nevében vásároltak

A valódi gazdasági esemény bizonylatai az adózó könyvelésében nem voltak megtalálhatók, ezzel szemben szerepeltek benne olyan alvállalkozóktól származó tételek, akik ténylegesen nem álltak kapcsolatban az adózóval. Ezek a számlák olyan nyomtatványtömbökből származtak, amelyeket egy elhunyt férfi nevében vásároltak. 

A NAV az adózó terhére több mint 14 millió forint nettó adókülönbözetet és mintegy 23 millió forint szankciós megállapítást tett, miközben 8 millió forint feletti jogosulatlan igénylést akadályozott meg és büntetőfeljelentést is tett.