Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Néhány tipp, hogy ne váljon rémálommá a vízparti nyaralás

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van, aki otthon, a négy fal között, a kevésbé szerencsések a munkahelyükön pihegve próbálják átvészelni a kánikulát. Sokan a vízpartokon keresnek felüdülést, a felhőtlen szórakozást azonban beárnyékolhatják kisebb-nagyobb balesetek, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát több száz, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszthez tartozó önkéntes biztosítja. Nekik évente átlagosan 3-4 ezer alkalommal kell segítséget nyújtaniuk a Balaton környéki strandokon a nyár folyamán. A balesetek túlnyomó többségét kagylók okozta vágások jelentik, de felmerülhetnek olyan extrém helyzetek is, amelyek akár végzetes kimenetelűek is lehetnek, közölte a Yettel.

A társaság immár tizedik éve támogatja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot az önkéntesek koordinálásában elengedhetetlen mobilkészülékekkel és SIM-kártyákkal. Hálózatukon évente átlagosan 30 százalékkal nő az adatforgalom, ami a nyári időszakban a Balatonon is megfigyelhető. Csak idén júniusban a mobilnet-forgalom már 42 százalékos növekedést mutat a tavaly júniusi időszakhoz képest. 

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a bajt? A Magyar Vöröskereszt tájékoztatása szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, vagy ha rövid időre mégis kimerészkedünk a napernyő alól, viseljünk kalapot. Magas UV-védelemmel ellátott naptejet érdemes egész nap használni, még akkor is, ha árnyékban vagyunk. Emellett figyeljünk a napi folyadékbevitelre: nagy melegben 2,5-3 liter vizet szükséges meginni, az alkoholfogyasztást viszont erősen mérsékeljük. Ne feledjük, a már korábban megszerzett krónikus betegségeink, érzékenységeink „nem mennek nyaralni”, így az állandó gyógyszereket a vakáció alatt is folyamatosan szedni kell. Illetve érdemes figyelni a környezetünkben lévő rovarokra is: ha ismert az allergiánk, a szükséges gyógyszerekkel együtt érkezzünk a partra.

A fürdőzés komoly veszélyeket is rejthet, ezért mindig tartsuk szem előtt a legalapvetőbb szabályokat:

•    Felhevült testtel csak fokozatosan menjünk a hűsítő vízbe!
•    Alacsony vagy nem ismert vízmélységbe ne ugorjunk fejest!
•    Ha nem vagyunk elég magabiztosak az úszás tekintetében, ne hagyjuk el a biztonságos fürdőzési területet kijelölő bóját!

A Budapest Sportiroda munkatársai szerint sportoláskor is elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről, sapkáról vagy kendőről, valamint a folyadékpótlásról, emellett fokozott figyelmet kell fordítani a környezeti sajátosságokra. A Balaton-átúszás esetén például a magabiztos úszástechnika mellett fel kell készülni arra is, hogy a vízfelszín szinte soha nem teljesen nyugodt, így könnyebben fáradhat a versenyző, mint az uszodai körülmények között.

A 41. Lidl Balaton-átúszás szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy aki részt vesz a versenyen, annak a kihívás előtti napokban érdemes odafigyelnie a tudatos étkezésre és két órával az indulás előtt már ne egyen, hiszen ez terhelheti a szervezetet. Mivel az átúszás akár órákig is eltarthat, csak kényelmes, kipróbált fürdőviseletet és sapkát érdemes magunkkal vinni.

Forrás: Yettel
Fotó: Pexels/Fehér Zsófia