A boltok polcait nézegetve neked is feltűnt, hogy a bio jelzéssel ellátott élelmiszerek többe kerülnek, mint a sima termékek? Felmerülhet benned a kérdés, hogy miben mások, mint a jelzéssel el nem látott élelmiszerek és, hogy egyáltalán megéri-e azt venni, amin a bio felirat díszeleg.
A tömegtermelés hátulütője
A szupermarketek többnyire már olyan termékeket árulnak, amelyek a tökéletességre törekszenek, ezért fényesek, a formájuk is egyforma. Ennek a hátulütője, hogy édesebbek és rosszabb a minőségük, mint évtizedekkel ezelőtt, köszönhetően a sok kemikáliának, amit a termesztők raknak a termékekbe, emellett pedig az egyre növekvő népességet is el kell látni, így tömegtermelésre van szükség.
A növényeknek is van azonban egy csoportja, amelynek nincs szüksége annyi növényvédő szerre, vagy hatásukat ezek nem úgy fejtik ki, ahogyan a többi termékben. Az EWG (Enwironmental Working Group, azaz Környezetvédelmi Munkacsoport) minden évben közzéteszi a tizenöt elemből álló listáját, amely olyan zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, melyek a legkevésbé szennyezettek növényvédőkkel. Ezekből a termékekből tehát nem feltétlenül szükséges biót választanod.
A következő élelmiszerekből veheted nyugodtan azt, ami nincs bio felirattal ellátva:
- eper
- spenót
- kelkáposzta és salátafélék
- nektarin
- alma
- szőlő
- édes és csípős paprikák
- cseresznye
- barack
- körte
- zeller
- paradicsom