Nemzetközi vizeket is érint a védettség

Chile partjai melletti mélytengerben, több mint száz új fajt fedeztek fel egy expedíció során. A tudósok remélik a terület védetté nyilvánítását, ami a nemzetközi vizek részét is érintik.

Az expedíció egy mélytengeri robot segítségével térképezte fel Chile partjait, a közelmúltban, ami két víz alatti hegyláncon keresztül Dél-Amerika nyugati partjain át vezetett.

A Schmidt-óceáni expedíció során több mint 100 új fajt fedeztek fel a kutatók a tengerben lévő hegyvonulatokon.

A felfedezés a tudományt új fajokkal bővítette, úgymint a mélytengeri korallok, üvegszivacsok, tengeri sünök, mélytengeri rákfélék és számos más állatfaj.

Erin Easton, a Texasi Egyetem Rio Grande Valley adjunktusa, aki részt vett az expedícióban, elmondta, hogy a tudósok a Nazca-hátságból és a Salas y Gomez-gerincből gyűjtöttek mintákat – két víz alatti hegyláncon, amelyek 2900 kilométeren (1800 mérföldön) húzódnak délkeleten, a Csendes-óceáni – valamint a Juan Fernandez gerincről, amely a Nazca-lemezen található Dél-Amerika nyugati partjainál.

"Meg akarjuk nézni, hogy meg tudjuk-e határozni, hogyan változnak ezek a bentikus vagy tengerfenéki állatközösségek a mélységgel és a különböző tengerhegyek között" – mondta Easton. "És azt néztük, hogy a tengerhegy egyes közösségei különállóak, vagy hasonlóak, hogy tájékozódhassunk a természetvédelmi döntésekről."

Remélik, hogy ezek az adatok alátámaszthatják és hozzájárulnak egy nemzetközi tenger védett területté nyilvánításához.

Ezen az expedíción több mint 150 olyan fajt figyelhettek meg, amelyekről nem számoltak be a régióban, és úgy gondolják, hogy ezek közül 100 vagy több új faj van a tudomány számára.

A tudósok majdnem 52 800 négyzetkilométernyi tengerfenéket is feltérképeztek.

Jyotika Virmani, a Schmidt Ocean Institute ügyvezető igazgatója elmondta: "Sok olyan terület van a világon, amelyet soha nem láttak és soha nem térképeztek fel. Tehát az új fajokon kívül négy új tengerhegyet is felfedeztek, amelyek alapvetően víz alatti hegyek."

A világnak ez a része fontos biológiai sokfélesége miatt, és azért is, mert nagyon érdekes geológiai régió. Ez számos tektonikus lemez találkozása.

Rirtka fajok

A kutatók néhány hihetetlen víz alatti fajra is bukkantak, köztük a Chaunacopsot 1388 méteres tengerszint alatti mélységben észlelték. A chaunacopokat más néven tengeri varangyoknak is nevezik.

A csapat által feltárt víz alatti hegyek számos egyedi fajnak adnak otthont, köztük ennek a bonyolult szivacsnak, amelyet Guyot Baralnak hívnak. Dr. Javier Sellanes tudós azt mondta: "Mindig arra számítasz, hogy új fajokat találsz ezeken a távoli és gyengén feltárt területeken, de az általunk talált mennyiség, különösen egyes csoportok, például a szivacsok esetében, elképesztő."

Ezt a „ritkán látható” ostorcsapó tintahalat 1105 méteres mélységben találták meg.

A tudósokat aggasztják az éghajlatváltozás hatásai a tengeri élővilágra és élőhelyekre gyakorolt hatásai ebben a régióban. A kutatási eredmények segíteni fognak  abban, hogy jobban megértsék, hogyan befolyásolja a víz alatti életet.

A talált fajok egy részét elemzés céljából gyűjtötték össze a kutatók. A fajok teljes azonosítása sok évig is eltarthat.

Fotók és videó: SCHMIDT OCEAN INSTITUTE