Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bizonyára te is „beleakadtál” már. Bizergálta az arcodat, csiklandozott és olyan „nem szeretem” érzést vált ki. Nos, ezekben a napokban már legyél résen!

Napos, őszi időben olykor furcsa jelenséget észlelhetünk a szabadban sétálva: a levegőben lengedezik, szálldos egy gyöngyházfényű, vékony fonal. Ezt nevezik ökörnyálnak.

A pókok „sárkányrepülői”  úgy keletkeznek, hogy a fiatal pókok felkapaszkodnak egy bokor vagy egy oszlop csúcsára, ahol a mirigyeikből hosszú fonalat választanak ki; erre kapaszkodnak fel és repülnek a fonal segítségével sokszor jelentékeny távolságra is

– írja le pontosan a „jelenséget” a balintgazda.hu.

Egy megfigyelő szerint az ökörnyál még 2000 méter magasságig is eljuthat!

S hogy mi a célja ennek az utazásnak?

Nos, mindenekelőtt a terjeszkedés, az új területek meghódítása. Ha ugyanis egy adott helyen a pókok túlságosan elszaporodnak, akkor kevés táplálék jut nekik. Mi több, a kannibalizmus is felütheti a fejét, azaz megtámadják, megeszik egymást.

Érdekesség, hogy a pókok bolygónk legidősebb lakói közé tartoznak, több mint 300 millió éves sziklákban is megtalálták már a nyomaikat.

(fotó: illusztráció, pixabay)