Író-olvasó találkozók, interaktív foglalkozások, színes gyermekprogramok és különleges kiállítások várják az érdeklődőket.

A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az intézmény központi épületében és valamennyi fiókkönyvtárában szeretettel várja az olvasókat az Országos Könyvtári Napokon október 3. és 9. között.

„Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.”

Ezt a Fodor Ákos idézetet választották mottóként az Országos Könyvtári Napok szervezői.

Az esélyegyenlőség szellemiségében megrendezendő egyhetes eseménysorozat jó alkalmat teremt arra is, hogy erősítse a könyvtárak, könyvtárosok szakmai és emberi kapcsolatait.

Az első nap online detektívprogrammal indul, kedden Bubrik Zseraldina miskolci meseíróval találkozhatnak az olvasók, szerdán a kézműves foglalkozásoké lesz a főszerep. Ezen a napon Kiss Ottó József Attila-díjas költő, író lesz a könyvtár vendége.

Október hatodikán, csütörtökön Soltész Imre és Solymos Ákos könyvbemutatójával várják a látogatókat, valamint lesz egy "mondókázó" és egy kézműves foglalkozás is, utóbbin egy papírsárkány-ablakdíszt készíthetnek a résztvevők.

Az eseménysorozat utolsó napja igazi családi rendezvény lesz, ahol minden korosztály részvételére számítanak. A nap „záróakkordjaként” értékelik az Olvasók Királynője és Királya című megyei irodalmi játékot, ezután kerül sor a „koronázásra”, majd köszöntik a könyvtár legidősebb, legfiatalabb és legszorgalmasabb olvasóját. Ezután kihirdetik a családi vetélkedő eredményeit, majd közösen vágják fel az Olvasók tortáját.

Az Országos Könyvtári Napok kezdeményezéshez Borsod-Abúj-Zemplén megyében több mint százötven település csatlakozott a megyeszékhellyel együtt, összesen mintegy kétszázötven programot kínálva az érdeklődőknek.

/Nyitókép: osszefogas.ikszkonyvtarak.hu/