Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ősztől B kategóriás jogosítvánnyal is lehet buszvezetői vizsgát tenni

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ősztől már akár B kategóriás, vagyis személyautóra érvényes jogosítvánnyal is meg lehet szerirzni buszvezetői, azaz a D kategóriás jogosítványt. – mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára beszélt.

Korábban ahhoz, hogy valaki buszsofőr lehessen egy C kategóriás vezetői engedélyre is szükség volt, amellyel tehergépkocsit lehet vezetni. Szeptembertől azonban szinte bárki megszerezheti majd az autóbuszvezetésre feljogosító D-kategóriájú vezetői engedélyt. 

„Ha valaki rendelkezik egy B-kategóriás személygépkocsi jogosítvánnyal, akkor most egy C-kategóriás tehergépkocsi jogosítványt kell szerezni, ami körülbelül ilyen 600-800 ezer forintos költség. Illetve a képzés intenzitásától függ, de egy fél és egy éves tanfolyamról beszélünk, ezt követően kezdheti a D-kategóriának a megszerzését, ami szintén egy ilyen 400-500 ezer forint” –mondta Nagy Bálint.