Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Reggel óta tombol a szél, meg sem állnak a tűzoltók

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók az erős szél okozta károk elhárításán. A János-hegyen például 114 kilométer/órás széllökést mértek a műszerek.

A Kab-hegyen 110,2, Pér repülőtéren 108,7 kilométer/órás szelet regisztráltak, ugyanakkor a tíz legszelesebb mérőállomáson mind 90 kilométer/óra feletti széllökéseket mértek.

A meteorológiai szolgálat már előre figyelmeztetett: másodfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre, és beigazolódott a prognózis. 

Sok munkát ad a katasztrófavédelem munkatársainak a szélvihar az ország több vármegyéjében: fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeznek bejelentések. Még alig kezdődött el a nap, már csaknem ötven címre várták a tűzoltók segítségét az országban.

Kecskeméten például egy hatalmas ág szakadt le egy fáról, veszélyeztetve ezzel az alatta parkoló járműveket. Szarvason, a csabacsűdi vasúti átjárótól mintegy százötven méterre fa dőlt a vasúti sínekre. Dunakeszin, a 2-es főút 15-ös kilométerszelvényénél kidőlt fa torlaszolta el az utat, Budaörsön a Sport utcában kidőlt egy fa a körforgalomból kifelé menet, az M7-es autópálya felé vezető irányban. Gödöllő térségében, az M3-as autópálya 30-as kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon fa dőlt a sztrádára, Gödön pedig egy tíz méter magas fa dőlt egy lakóházra.

Csákváron egy kidőlt fa nemcsak a fél úttestet zárta el, hanem a távközlési vezetéket is leszakította. Rajkán egy lakóház hullámpala tetejét kezdte meg az erős szél, de a magyar-szlovák határátkelőhelyet is le kellett zárni egy időre, mert a viharos szél miatt porvihar alakult ki, és a látótávolság nullára csökkent.

Illusztráció: pixabay.com