De mennyire! Ahogy mi emberek felturbózzuk tél előtt a szervezetünket vitaminokkal, a kutyánk szervezete ugyanúgy igényt tart rá. Nézzük mit helyesel az állatorvos és mi a tiltólistás.

Amit nyugodt szívvel elé tehetsz

Sárgarépa
Nem csak a vitaminpótlásért felel, hanem a kutyus szájszagát is csökkenti. Ráadásul ezzel leszoktathatod a cipők rágásáról. Sőt, a  fagyasztott répa fogzás idején különösen jól jön. 

Sütőtök
Nagy mennyiségben található benne A-, illetve E-vitamin, amelyek a szem és a bőr egészségéért is felelnek. Mivel rostokban gazdag, kifejezetten jó az emésztésre. Nyersen, sütve és főzve is adhatod.
FONTOS! Nagy mennyiségben hasfájást okozhat. Nagyon figyelj arra, hogy ne keverd össze a dísztökkel, hiszen az mérgező.

Alma
Napi egy alma az orvost távol tartja. Ez a négylábúaknál is elmondható. A benne található béta-karotinnak, C- és B-vitaminnak köszönhetően egészségesen vág neki a télnek. Javasolt héjasan adni az almát. 

Édesburgonya
Az édesburgonya magas aminosavtartalma segíti az izomzat fejlődését, édes íze miatt pedig közkedvelt őszi finomság. 

Vannak tiltólistás zöldségek, gyümölcsök

Szőlő és mazsola
A kutyák számára mérgező, pedig szinte minden kutya csemegézett már a szőlőből. A hozzáértők szerint viszont mellőzd, csakúgy mint a csokoládét, az alkoholos italokat. 

Hagyma
Megosztja a kutyás társadalmat, hogy adható-e hagyma az ebeknek. A válasz: nem. Ugyanis a szervezetükből hiányzik az az enzim, ami lebontaná a hagymafélékben található tioszulfátot (hagymaszag felelőse.) Ennek felhalmozódása pedig mérgezéshez vezethet, amelynek tünetei lehetnek hányás, hasmenés, letargia, sápadt fogíny, erős nyáladzás, szapora szívverés. Vérszegénységet okoz.