Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tűz pusztított Selmecbánya történelmi belvárosában 2023. március 18-án.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő területet érintő tűzvészben jelentős károkat szenvedett a Szerelembank, a Fritz-ház, a Hellenbach-ház és a Bányászati Múzeum, a 15. században épült Berggerichte (Bányabíróság) épülete, amely a bányászati képzés egykori dokumentumai mellett annak az ásványtani kiállításnak is otthont adott, amelynek egyes darabjai még a Selmeci Akadémia tulajdonát képezték. 

Meghaladta a 3,5 millió forintot a selmecbányai tűzvészben megrongálódott tudománytörténeti emlékek helyreállítására beérkezett adományok összege. A Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem a Selmeci Akadémia utódintézményeiként közösen indítottak gyűjtést. 

Az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia utódintézményei támogatásukkal az európai bányászati és kohászati kultúra megteremtésében megkerülhetetlen jelentőségű szellemi értékek megőrzéséhez kívánnak hozzájárulni. 

A Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita és a Soproni Egyetem rektora, Prof. Dr. Fábián Attila az adománygyűjtés elindításakor elmondták: fontosnak tartják, hogy az európai tudománytörténetnek ezek az emlékei az utókor számára megőrizhetőek maradjanak. 

Az adományokat továbbra is a Miskolci Egyetem számlaszámán fogadják:
10102718-51382100-07005002
A közlemény rovatban kérik feltüntetni: Selmeci adomány