Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Sok epret ehetünk idén, jó szezonra számítanak a termelők

A magyar szamóca már kezd érni, ígéretes termés várható az idei évben. A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már megérnek az első gyümölcsök, míg május elejétől a szabadföldi ültetvényeken is elkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) adatai szerint az idei szezonban egy kiegyensúlyozott termésre lehet számítani.

Az idei évben az első szamócaszüretek már április elején megkezdődtek a fűtött fóliás termesztésben, míg a fűtetlen fóliasátrás területeken is hamarosan beindul az érési folyamat. A szakértők hangsúlyozták, hogy a szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak teljes érettségben leszedve biztosítja a legnagyobb zamatot és beltartalmi értékeket. Ezért fontos különbség lehet a külföldi és a hazai szamóca között az érési folyamat elhúzódása miatt.

A friss, hazai szamóca megkülönböztethető az importált korai gyümölcsöktől. A rövidebb szállítási időnek köszönhetően a magyar szamócát teljes érettségében tudják leszedni, ezáltal az ízélmény és az aromák teljes mértékben érvényesülnek.

Magyarországon körülbelül 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében találhatók. A hazai szamóca általában három fázisban kerül a piacokra: április elején-közepén a fűtött fóliás termés, április második felében a fűtetlen fóliás gyümölcs, majd májustól a nagyobb mennyiségben termelődő szabadföldi szamóca érkezik a piacokra. Ezzel a változatos terméskínálattal a hazai szamóca év elejétől júniusig elérhető a vásárlók számára.