Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az írországi Greystones városában úgy döntöttek a szülők, hogy az iskolákkal összefogva közös, “okostelefon-mentességi kódexet”. Ez a gyakrolatban annyit jelentene, hogy minden szülő beleegyezik, hogy nem engedi meg a gyerekének, hogy középiskolás kora előtt okostelefonja legyen.

Mint fogalmaztak, ezzel is azt akarják elérni, hogy egyik gyerek se érezze magát különcnek, amiért nincs okostelefonja, és ne érezze a többségi nyomást, hogy legyen.

Nyolc iskola benne lenne

Mármint ennek megvalósításában. A tervek szerint nem csak az iskolában, de otthon sem használhatnak okostelefont – egészen addig, amíg középiskolások nem lesznek. S hogy miért került a téma terítékre? A szülők szerint:

„az okostelefonok használatával túl korán találkoznak nem nekik szánt, káros tartalmakkal a gyerekek.”

Felmérte az iskola az igényeket

Többek között személyes gyűlést szerveztek, ahol a többség amellett foglalt állást, hogy az egész város támogatására szükség van ahhoz, hogy a kezdeményezés eredményes legyen.

A kódex nem kötelező jellegű. Ha valaki akar telefont adni csemetéjének, ad. A cél az, hogy a többség példája motiválóan hasson, idővel pedig az legyen az “új norma”, hogy egyik gyereknek sincs okostelefonja.

S hogy az ötletből lesz-e valóság? Ezt az élet dönti el…

 (forrás: guardian)