Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy friss tanulmány szerint a gyerekek jellemére hatással lehet az, hogy melyik évszakban születtek. Persze ezek az ősi jegyek belénk kódoltatnak életünk végéig. Elhiszed?  A tudósok 400 kísérleti alanyt vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy a születési dátum, pontosabban az évszak alapján fel lehet fedezni bizonyos azonosságokat az emberek személyiségében. 

Az évszak, és az agyban termelt hormonok összefüggésével magyarázható a hasonló személyiségjegyek jelenléte emberekben.

A tanulmányt magyar tudóscsoport készítette, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának kutatói számoltak be róla Berlinben, a European College of Neuropsychopharmacology konferenciáján. Akkor rántsuk is le a leplet az évszakokról!

Nyári gyerekek

A tanulmány szerint, akik nyáron születtek, felnőttként sokkal hajlamosabbak a hangulatingadozásokra. A kacagást és nevetést gyorsan sírás válthatja fel. Ismert szülöttei a forró hónapoknak Jennifer Lopez, Arnold Schwarzenegger vagy Eric Flamming, akik felnőttként hajlamosabbak a változékony hangulatra, és nehezebb lehet számukra kiegyensúlyozottnak maradni.

Tavaszi gyerekek

Sokkal hajlamosabbak a pozitív, energikus attitűdre, jellemző rájuk a tenni akarás, és hogy nem veszi kedvüket a kihívás.  A folyton pörgő és néha bolondos ötleteivel a hírekbe kerülő sztárséf, Jamie Oliver is tavasszal született, de képviselője David Beckham is.  A tavasszal született gyekőcöket az optimizmus is jellemzi – írja a a DailyMail.

Őszi gyerekek

Az ősszel született gyerekek életük későbbi szakaszában kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint más évszakok szülöttei.  Ennek talán az is az oka, hogy az eső meg a szürkeség őket nem lehangolja, hanem ettől csak otthonosabban érzik magukat? Kevésbé fogékonyak a krónikus rosszkedvre, szülötte Leonardo DiCaprio és Ryan Gosling, színész sem a szomorkodásról híres.

Téli gyerekek

A tanulmány szerint felnőttként kevésbé ingerlékenyek, ami azt is jelenti, hogy jól kezelik a problémás helyzeteket, embereket, képesek megőrizni a hidegvérüket egy mások által nyomasztónak vagy idegesítőnek talált helyzetben is. Képviselője Katalin hercegnő, akinek a diplomáciai teendők mellett egy egész királyi udvarral is ki kell jönnie valahogy, és ehhez biztosan nyugodt, türelmes természetre van szüksége.

Korábbi tanulmányok egyébként már azt is kimutatták, hogy a télen született babák általában nagyobbak, és gyorsabban is fejlődnek társaiknál, például hamarabb kezdenek mászni – áll egy 2006-os és egy 2014-es tanulmányban.

(fotó: illusztráció, pixabay)