Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Harmadik alkalommal hív a természet megtisztítására az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország. Április 1-jén, szombaton a Mezőkeresztes-Mezőcsát összekötő úthoz várják az önkénteseket.

A Mezőkeresztes-Mezőcsát közút egyik szakaszán, a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet gyepterülete melletti erdősáv rendkívül szemetes, amelynek kitakarítására hívja április 1-jén önkéntes segítőit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal közös szervezésben, a Tavaszi Nagytakarítás kampány keretein belül.

A szemétgyűjtéshez kesztyűt és zsákot biztosítanak. Az út menti erdősáv körülbelül 1 kilométeres hosszában talált szemetet zsákokba gyűjtik majd és elhelyezik egy konténerbe. A takarítási akció várhatóan délig tart.

A találkozó időpontja és pontos helyszíne
2023. április 1., szombat:  9.30-tól 12.00 óráig
3305 – Mezőkeresztes-Mezőcsát összekötő út
Szelvényszám: 14 km 605 m
GPS: 47.825884; 20.849149

A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” akciót 2021-ben hívták életre. A kampány legfőbb célkitűzései az elmúlt három évben mit sem változtak: minél többen ragadjanak kesztyűt, illetve szemeteszsákot, és túrájuk során annyi szemetet juttassanak vissza a civilizációba, amennyit csak tudnak. 

A szemléletformálásra, valamint a prevencióra is nagy hangsúlyt fektetnek, így kommunikációs kampányuk legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

Az idei kezdeményezéshez már most minden eddiginél több szervezet csatlakozott: közel 60 állami erdészet, nemzeti parki igazgatóság, számos önkormányzat és civil szervezet tesz együttesen azért, hogy a természet megszabaduljon a túrázók és az illegális szemétlerakók által hátrahagyott hulladéktól.

A szervezők egyrészt szeretnék különböző szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

A szemétszedő túrák a tavaszinagytakaritas.hu oldalon folyamatosan válnak majd elérhetővé.