Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Micsoda emlék az utókornak. Megörökíteni Magyarország megyéit és megyeszékhelyeit az örökkévalóságnak. Új emlékérme sorozatot bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank.

Minden érme értékközvetítő

Nem véletlenül hódolnak sokan a numizmatikának, még ha többen csupán hobbi szinten űzik is. Sőt az sem véletlen, hogy olykor szenzációs leletként aposztrofálnak régészek olyan leletanyagot, ami régi fizetőeszközt tartalmaz. Hiszen tudják, minden érme az adott kor tallérba zárt nagykövete.

Mutatjuk a sorozat legelső darabját

Ami nem más, mint Bács-Kiskun megye, no és a "hírös város". Elsőségének pedig különleges oka van, 

a szecesszió gyöngyszemének tartott Városháza felavatásának éppen 125. évfordulóját ünneplik.

Ennek tiszteletére "Bács-Kiskun megye, Kecskemét” megnevezéssel  15 000 Ft névértékű ezüst és 3000Ft névértékű színesfém emlékérem kerül kiadásra.  Előlapjukat Kereszthury Gábor iparművész, hátlapjukat Vékony Fanni iparművész tervezte. 

Fej vagy írás?

Nézzük meg mindkét oldalát. Előlapján a kecskeméti Városháza impozáns épületének Kossuth tér felőli ábrázolása látható, a tér egy részletével.   

Az emlékérmék hátlapján a megye híres szülöttei: Petőfi Sándor, Katona József, Móra Ferenc és Kodály Zoltán. A portrék alatt, kézjegyük.

 

Különleges érme, különleges méretekkel

Az emlékérmék 42 mm-es átmérővel bírnak, ez a méret most először kerül az MNB emlékérme-kibocsátási palettájába. Harmadik oldalukat a finom recéket a „MAGYARORSZÁG MEGYÉI, MEGYESZÉKHELYEI” szélfelirat díszíti. 

A sorozat további  darabjain a 2023. január 1-től hatályba lépő új közigazgatási megnevezések szerinti feliratok kerülnek majd elhelyezésre.