Teknős 3D nyomtatott lábbal

Filó a brazil teknős új életet kapott egy egyedülálló 3D-nyomtatott protézisnek köszönhetően., a 25 éves Chelonoidis carbonarius – vagy helyi nevén jabuti – a súlyos szaporodási állapotot korrigáló műtét után járásképtelenné vált.

A 20 kilogrammos súlyú hüllő Dr. Giuliano Setem gondozásába került, miután a szaporodást segítő műtét során szövődmények léptek fel.

A műtétre azért kerül sor, mert az állatnak gyenge héjú tojásai voltak, amelyek még az állatban felszakadtak, emiatt ideális feltételeket teremtettek a bakteriális fertőzésnek. Ez akkor fordul elő, ha a rossz táplálkozás, a napfény hiánya vagy más életmódbeli tényezők megzavarják a teknős kalciumtermelő képességét.

A műtét után a teknős a páncél alját képező és a hasat védő pajzs elhalását szenvedte el.

"Amellett, hogy a páncélja egy részét elvesztette, Filónál a kismedencei végtagok részleges bénulása is kialakult, ami az elmúlt hónapokban egyre kritikusabbá vált" – magyarázta Dr. Setem. "Ez megnehezíti számára a mozgást és a táplálkozást.”

Jelenleg nem tisztázott, hogy a hátsó láb mobilitási problémáját a petesejt-visszatartás miatti idegkompresszió okozta-e, vagy „a sebész némi figyelmetlensége a beavatkozás során”.

Dr. Setem látva az állat állapotát Cícero Moraes 3D-s tervező segítségét kérte.

Filó sérülésének CT-vizsgálata. /A kép Giuliano Setem/Cícero Moraes jóvoltából./

Miután korábban megalkotta a világ első 3D-nyomtatott teknőspáncélját, Moraes a Filó sérülésének számítógépes tomográfiás (CT) vizsgálatát tanulmányozta, mielőtt olyan protézist tervezett, amely egyrészt védi a sérült területet, másrészt fokozza a teknős mobilitását.

Moraes egy olyan forgó kerékkel rendelkező protézist alkotott meg, ami lehetővé teszi, hogy Filó anélkül, hogy teljes súlyát a lábára terhelné tud járni.

 

Forrás: iflscience.com