Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kalandvágyók figyelmét szeretné felhívni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI).

A természetvédelmi szabályok nem pusztán a természet védelmét hivatottak szolgálni, ugyanis ezek sokszor balesetvédelmi, illetve életvédelmi célzatúak is egyben.

(További hasznos információkat a következő honlapon találhattok: www.bnpi.hu/hu/viselkedesi-kisokos)

Egy-egy turistaút, tanösvény kialakításakor a BNPI-t a látogatóik biztonsága is vezette, így az ezekről való letérés, a szabályoktól eltérés esetén a Nemzeti Park Igazgatóság semmilyen felelősséget nem vállal. 

Gondoljunk csak bele, hogy egy meredek, vagy omlásveszélyes sziklafal, néha több száz méterrel a völgyek felett, netán egy vadászat milyen közvetlen életveszélyes helyzeteket tud okozni. Az esetleg bajbajutott, megsérült túrázó órákkal, akár napokkal is meghosszabbíthatja a keresést és a segítség célbajuttatását, ha letér a kijelölt útvonalakról.

„A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság arra kér mindenkit, hogy az általuk kijelölt utakról semmilyen eszközzel, semmilyen körülmények között ne térjünk le!”

Elég, ha a legutóbbi, végül „szerencsés kimenetelű” balesetet vesszük példaként.

A Bükkben, Mályinka térségében járt három fiatal túrázó január 15-én, amikor valamiért – talán azért, hogy rövidítsenek –, elhagyták a kijelölt turistautat.

Ezzel elvileg nem lenne gond, hiszen kizárólag fokozottan védett természeti területen tilos letérni a kijelölt turistautakról, a szóban forgó terület pedig nem esik ebbe a kategóriába. Tehát útvonaluk módosításával nem követtek el szabálysértést, utóbb mégis kiderült: rossz döntést hoztak, mert a számukra ismeretlen útszakasz nem várt veszélyeket tartogatott.

Rövidesen kidőlt fák közt találták magukat és az egyikük egy döntvényre is felmászott. Meggondolatlansága balesethez vezetett, megcsúszott a fa nedves kérgén és azonnal eltörte a lábát.

A bajba jutott túrázókat a nehéz terepviszonyok ellenére is sikerült kimenteni, de nem mindenki ilyen szerencsés. A mentésben a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság, az Országos Mentőszolgálat, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata vett részt.

/Nyitókép: illusztráció, Forrás: bnpi.hu/