Párizs külvárosában egészen egyedi módra képzelték el az újgenerációs növénytermesztést.El tudod képzelni, hogy nem horizontálisan, hanem vertikálisan termesztenek növényeket, akár gabonát is? A megoldás nem újkeletű, a gombatermesztés például hosszú évek óta így is zajlik, a gombatelepek szuperül megvannak ebben a formában is, ráadásul így lehet maximálni a termést is.

Egy párizsi külvárosi részen aránylag magas üvegházakat hoztak létre, ahol emeletenként változó növényeket termesztenek, remek körülmények között. A legfelső emeletre például gabonafélék kerültek.

A fény beeresztése nem is lehetne ennél jobb, a levegő páratartalmát is aránylag jól lehet szabályozni, ahogy az öntözést is. A szellőzés és fűtés is megújuló energiákkal megoldott. Úgynevezett bioklimatikus épületek ezek, vagyis passzív, a környezet által kínált természetes előnyöket használják ki.

Az Ilimelgo építészeti iroda már bejáratta a passzív üveg magasházak hatékonyságát és készek volnának többet és többet építeni ebből a mintából. Természetesen ez egy nagyon költséges beruházás, de érdekes megoldás lehetne nagyvárosok közelében, külkerületi részeken, ahol sokszor nem elég jó a termőtalaj, esetleg egykori ipari területek, csarnokok állnak elhagyatottan és nem sikerület új funkciót adni nekik, esetleg lebontani őket.

A világ jelenleg nem a globalizáció felé halad, hanem a lokális lehetőségekkel való élés, kihasználás irányába, hogy minél kevesebbet kelljen utazni egy-egy terméknek. A gazdasági visszaesés, az esetleges újabb járványhelyzetek is ezt indikálnák. Nem beszélve a károsanyag-kibocsátásról.