Az Agrárminisztérium a Magyar Nemzeti Parkokkal együttműködve rendezi meg újra a Barlangok Hónapját

A Barlangoljunk! című kampány nyitórendezvényén Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára kiemeltea, hogy Magyarországon 4200 barlangot tartanak hivatalosan nyilván, melyek közül harminchárom a nagyközönség előtt is nyitva áll. Ezek kedvezményes és ingyenes túrákkal várják a látogatókat. Aggteleken, a Baradla-barlangban például húszszázalékos kedvezményt biztosítanak a hónapban, Balaton-felvidéken a Lóczy- és a Csodabogyós-barlang várja kedvezményes belépőkkel az érdeklődőket, míg a cseszneki szurdokban egy teljesítménytúrán vehetnek részt a látogatók – mhangsúlozta az államtitkár.    

Nagy az érdeklődés a hazai barlangok iránt

A tíz nemzeti parki igazgatóság éves, regisztrált látogatószáma mintegy 1,6 millió személy évente.  A tíz év alatt, mióta az Agrárminisztérium a Nemzeti Parkokkal közösen megszervezi a Barlangoljunk! hónapot, harminc százalékkal nőtt a barlangi látogatások száma – mondta Rácz András. 

Rónai Kálmánné (nyitóképünkön), a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntőjében arról beszélt, a hazai barlangok több mint egynegyede a Bükkben található, itt van az ország legmagasabban lévő és legmélyebb barlangja is, a Körös-barlang és a Bányász-barlang.
Mint kiderült, hetente túrát vezetnek a Szeleta-barlanghoz, az Esztáz-kői-barlangban, emellett egy speciális hosszútúrán a Szent István-barlangban azokat a helyeket is felkereshetik az érdeklődők, melyeket egy átlagos túrán nem tudnak megnézni. 

(Nyitókép: MTI/Vajda János)