Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

18:00 Az elsődleges szempont a biztonság, ezért az üggyel kapcsolatos nyomozási cselekményeket csak a helyszín biztosítása után tudják lefolytatni kollégáink, de az adatgyűjtés és a tanúk kihallgatása jelenleg is folyamatban van – tájékoztatta szerkesztőségünket Varga Rudolf, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.


17:30 Rinyó Zsuzsannától, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy a hivatásos tűzoltók egyelőre levonultak a helyszínről, ugyanis a műveleti szolgálatnak többféle szakembert – statikust, bányamérnököt és geológust – kellett bevonni a konzultációba, hogy megállapíthassák, mikor és milyen körülmények között lehet biztonságosan megkezdeni az ásást a holttestek kiemelését.

Egybehangzó véleményük szerint addig semmilyen munkálatot nem szabad megkezdeni, amíg a terület megfelelő aládúcolása nem történik meg. Jelenleg ennek a szervezési előkészületeit végzik, a dúcoláshoz szükséges faanyag helyszínre szállítása is folyamatban van. Magának a dúcolásnak az elkészítése minimum egy napot vesz majd igénybe, így a holttestek kiemelése és a terület biztonságossá tétele akár több napig is eltarthat.


13:30 Valószínűsíthetően már két halálos áldozata van a balesetnek, akiket eddig még nem tudtak kiszabadítani a romok alól, de életjeleket eddig nem produkáltak – tudtuk meg Leskó Diánától, az Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet kommunikációs munkatársától.


13:00 A miskolci tűzoltók három gépjárművel vonultak ki a pincéhez, a miskolctapolcai Imre Zsigmond utcába. A műveletirányítást a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat végzi és statikus szakembert is kértünk a helyszínre – tájékoztatta szerkesztőségünket Rinyó Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője.

Információink szerint barlangi mentők is érkeztek segíteni.


11:40 Szerdán, a kora reggeli órákban szakadt be a pince mennyezete.

A fiatal férfiak egyelőre nem adnak életjelet magukról, mentésük folyamatban van. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai a területet lezárták, mert a mentés az omlásveszély miatt speciális intézkedést igényel, amely jelenleg is tart. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárást indított.