Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Túl vagyunk az idei első szúnyoggyérítésen

A szúnyogok elleni védekezés elsősorban a megelőzésből áll, ami lényegében a rovarok fejlődési folyamatába történő beavatkozás.

A szúnyoglárva irtás olyan biológiai védekezés, ahol a felhasznált készítmény csak a fejlődő lárvákat pusztítja el, környezetére egyébiránt ártalmatlan.

A kora nyárias idő kedves a szúnyogok fejlődésének.

Az első, tartósan 10 fok feletti hőmérsékleten megindulhat a tojások fejlődése. Egy nőstény szúnyog élete során akár több ezer tojást is képes lerakni tenyészőhelyére.  Általában április elején-közepén szokott megindulni a szúnyoglárvák fejlődése. Az egymást követő, enyhe téli időjárás miatt ez a fejlődési időszak időben hamarabb következik be.

A Város gazda közleménye szerint Miskolc város közigazgatási területén a nyilvántartott szúnyogtenyésző helyek felmérése április hónap első napjaiban megtörtént. Tenyészőhelyek: a Görömbölyi, Hejő, Pereces, Pece, Lyukó patakok, Vezér árok, Juhdöglő völgyi, Egyetemvárosi tó. A felmérés kimutatta a lárvák jelenlétét és folyamatosan emelkedő számát, ezért 2024. április 10-én és 11-én szükségessé vált az első szúnyoglárva irtás, biológiai védekezés formájában.

Az eredményes védekezés érdekében – az időjárási tényezőket figyelembe véve- a nyilvántartott tenyészőhelyek ellenőrzését, monitoringozását folyamatosan végzik a szakemberek – írják a közleményben.