A csalók tárháza szinte kimeríthetetlen, éppen ezért hívjuk fel újra arra a figyelmet, hogy csak óvatosn és körültekintően vásárolj! Egy valós cég adatait is felhasználva csaltak ki pénzt egy tűzifavásárlótól, aki a közösségi médiában feladott hirdetés alapján vásárolt. A Nébih összegyűjtötte az általánosan érvényes legfontosabb tanácsokat.

FONTOS!
Közzétettek egy újabb számlaszámot, melyre NE utalj! Csalókhoz köthető: 12042847-01843406-00100001 

A tűzifa iránti rendkívüli kereslet állandósult és az árak, kiszállítási idők növekedésével a csalók is egyre aktívabbá váltak.

Figyelem, megtörtént!

A „tűzifa-kereskedő” a megrendeléskor egy valódi cég adataival hitelesítve magát előre utalást kért, annak kiegyenlítése után azonban – a termékkel együtt – nyomtalanul eltűnt.

A hirdetésre a vevő a legnagyobb közösségi felületen, a Facebook-on figyelt fel, majd többszöri egyeztetés után előlegszámlát kapott. Az ismert online számlázó programmal készített pénzbekérőn szereplő cégadatokat le is ellenőrizte, melyek egy valódi, bejegyzett vállalkozást takartak. Az eladó hihető magyarázattal is szolgált, hogy miért van szükség az előleg azonnali utalására a szállítás garantálásához, így azt a vevő teljesítette. Noha ekkora a számos „okos” magyarázat már gyanússá vált számára és inkább elállt volna az üzlettől, a pénz visszafizetését hiába kérte, az eladó eltűnt.

Vásárolj ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól. Ellenőrizd az EUTR azonosító számát, cégadatait a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso oldalon!
Kétség esetén jelezd a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih-nek az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen!