Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Újabb kétharmaddal alakíthat kormányt a Fidesz-KDNP

Hatalmas győzelmet arattunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap késő este a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén. A kormányfő a Bálna rendezvényközpont előtt felállított színpadon – nem sokkal 23 óra előtt mondott – beszédében úgy fogalmazott: "hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan".

A nemzeti színekben kivilágított Bálna előtt Orbán Viktor mindenkinek megköszönte azt munkát, amit beletett a győzelembe. Köszönetet mondott a magyar választópolgároknak, akinek azt üzente: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszolgálják a bizalmat, amit ma este tőlük kaptak.
"Tudjuk, hogy szerénység a legfontosabb, minél nagyobb a győzelem, annál nagyobb szerénységre van szükség, és valljuk be, hogy ma este van is mire szerénynek lennünk" – hangoztatta. Köszönetet mondott a kormánypártok 100 ezer önkéntesének. Őket úgy jellemezte: nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek, akik szeretik a hazájukat, és ezért hajlandóak voltak vállalni a kockázatot és nehéz munkát.

A választás eredményét úgy értékelte: akkor nyertek a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenük. Pártszövetségének győzelméről azt mondta: óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velük szemben. Nekik azt üzente: kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak.Úgy fogalmazott: "a magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése. Tizenkét éve csak viszi a pénzt" – utalt Soros Györgyre a Fidesz elnöke.    

A kormányfő kiemelte: az egész világ láthatta ma este itt Budapesten, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív polgári politika és a hazafias politika győzött. Üzenjük Európának: ez nem a múlt, ez a jövő, ez lesz a mi közös európai jövőnk – fogalmazott, hozzátéve: az egész világ láthatta, hogy a magyarok szeretik a hazájukat. "Mi akik ma győztünk, azt vállaljuk, számunkra mindig Magyarország lesz az első" – emelte ki Orbán Viktor. 


A leadott szavazatok 91,06 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

 

  1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 88, országos lista: 47, összesen: 135, a parlamenti mandátumok aránya: 67,84 százalék.
  2. DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 18, országos lista: 38, összesen: 56, a parlamenti mandátumok aránya: 28,14 százalék.
  3. MI HAZÁNK: egyéni választókerület: 0, országos lista: 7, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
  4. MNOÖ: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

Elismerte a Fidesz választási győzelmét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Budapesten. A Városligeti Műjégpályán úgy fogalmazott: "ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény". Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a választási küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny.

Márki-Zay Péter kijelentette, a propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület. Bár minden józan magyarban felmerülhet az országból való távozás gondolata, mert "hazánk nem a jó úton megy", a színpadon mögötte álló családja nevében kijelentette, "mi itt maradunk veletek". Folytatni fogjuk azt a küzdelmet, amit lelkiismeretünk és hazaszeretetünk diktál – tette hozzá, arra hívva fel híveit, hogy ne engedjék el egymás kezét. Azt hangsúlyozta, nem küzdöttek hiába, hiszen csodálatos közösséget építettek fel, "ami még propagandával sem lehet megvenni, akinek a haza nem eladó".


"Megtörtént a csoda, ez a kezdet ahhoz, hogy megmentsük Magyarországot" – hangoztatta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke vasárnap pártja eredményváróján. A pártelnök, Ásotthalom polgármestere arra utalva, hogy a Mi Hazánk Mozgalom minden valószínűség szerint bejutott a parlamentbe azt mondta: "megtörtént az a csoda, amiben senki sem hitt, csak azok a magyarok, akik az ásotthalmi pusztán, a nagy magyar Alföldön életre hívták ezt a mozgalmat".

Toroczkai László hozzátette, azok is hittek ebben a csodában, "amiben senki sem hitt, sem a közvélemény-kutatók, sem a hatalmat gyakorlók", akik elkezdetek dolgozni a mozgalomért, és az a több százezer magyar is, aki a voksát adta rájuk. A Mi Hazánk Mozgalomnak olyan elképesztő túlerővel szemben kellett dolgoznia, "amire nem volt még példa" – értékelt. Ide sorolta, hogy a Facebook ugyanúgy beavatkozott mostani parlamenti választásba, mint a 2019-es európai parlamenti voksolásba, amikor törölte a mozgalom és Toroczkai László oldalát. Hozzátette: a választásba beavatkozott a Fidesz és a balliberális tömb is, amelyek "a médiájukon keresztül" próbálták őket elhallgattatni. Sőt – folytatta – még a határokon túlról is beavatkoztak, "hiszen Marosvásárhelyre is el kellett mennünk", hogy megnézzük a zsákokban talált, a Mi Hazánkra leadott voksokat.


Csalódottságát fejezte ki az országgyűlési választás eredményével kapcsolatban Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke, aki szerint a kormány az eddigi politikáját folytatja a következő négy évben is.

"Szomorú, hogy van egy ilyen oroszbarát kormányunk", amely az ukrajnai háború okozta helyzetből is "nullára kijött" – értékelte a választás eredményét a politikus az MKKP budapesti eredményváróján. Hozzátette, "a Fidesz ellenzékellenes kampányából egy szó nem volt igaz", de úgy tűnik, működött. Kovács Gergely hangsúlyozta: legjobban a közbeszerzések jelenlegi rendszere zavarja.

"Úgy tűnik, a 3 százalék meglett, és bocs mindenkitől, hogy nem lett 5" – üzent az MKKP szavazóinak a párt elnöke, aki különösen szomorúnak tartotta a Mi Hazánk Mozgalom várható parlamentbe jutását. "Egy ilyen párt, mint a Mi Hazánk, kétszer annyi szavazatot kapott, mint mi, abból az is következik, hogy nekünk is ügyesebbnek kell lennünk" – közölte.