Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Újra egymásra talált a munka és a munkavállaló

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A technikus, a hegesztő, a villamosmérnök, a PLC programozó, valamint a raktári, a logisztikai és a betanított munkakörök a legkeresettebbek városunkban az újra lendületbe jövő munkaerőpiacon. 

A miskolci HR szolgáltatók tapasztalati legalábbis ezt igazolják, hiszen minden szektorban élénkül a kereslet. Nagy a verseny mind a munkavállalói, mind a munkáltatói oldalon.Ebben a versenyben támogatja mindkét oldalt a Miskolci Foglalkoztatási Paktum tanácsadói csapata.

A járvány ugyan alaposan megtépázta a munkaerőpiacot, de lassan egy éve újra visszatért a munkaerő iránti kereslet. Míg az első hullám alatt a gyors, és számos esetben inkább rövidtávú munkáltatói intézkedések nehezítették az újrakezdést, a következő hullámokban a leépítések helyett inkább újragondolt létszámgazdálkodási stratégiákkal készültek a cégek, így hatékonyabban és rugalmasabban tudták kezelni a helyzetet.

Ennek köszönhetően a Miskolcon jelen lévő HR-szolgáltatók, a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégek azt tapasztalják, hogy a betanított munkavállalók a tavalyi év második felére többségében újra el tudtak helyezkedni. Sőt vannak olyan szektorok és régiók, ahol ismét a munkaerőhiány okoz problémát.

„A legkeresettebb munkakörök továbbra is a termelési és gyártósori pozíciók, valamint az ezt kiszolgáló feladatkörök, például a gépkezelő és beállító, technikusi és karbantartói pozíciók. Ugyanígy nagy a kereslet az élelmiszeriparban, a raktári munkakörök és a szakképzett logisztikai munkatársak – például targoncavezetők – iránt. Sok árufeltöltőt, eladót, fuvarozót is keresnek. Az építőipar is kezd magára találni, egyre nagyobb az igény a villamossági szerelők, géplakatosok, esztergályosok, festő-mázolók munkájára.”- mesélte el tapasztalatait Juhász Csongor, a ProHuman ügyvezető igazgatója.

Ezt erősítette meg az EastJob ügyvezetője, Kiss Krisztina is, aki szerint „a munkaerőpiac mára felvette újra a régi lendületet és előkerülnek a hiányszakmák, ezek jellemzően a technikus, a hegesztő, vagy a legtöbb szakipari munka, de a PLC programozó is. Mérnöki területen a minőségügyi mérnök a legkeresettebb. Azonban ezek az igények még nincsenek ott, ahol korábban voltak.”

Az erősödésére tehát csakúgy szüksége van a termelőiparnak, mint ahogyan a pandémia által leginkább sújtott turizmusnak és vendéglátásnak.

A Miskolcon is munkaerő-közvetítéssel és – kölcsönzéssel foglalkozó Trenkwalder folyamatosan monitorozza a megye munkaerőpiacát. Nógrádi József, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta:„A megye munkaerőpiaci helyzete kedvezőbb az arról élő sztereotípiáknál. Jelenleg országosan több mint 3000 munkáltatói igényt tartunk nyilván. Ebből a szellemi állások 8 százalékára, a fizikai állásoknak pedig 11 százalékára Borsod-Abaúj-Zemplénből érkezik az igény. A mi rendszerünkben a kereslet betanított munkaerőre, karbantartókra, technikusokra, illetve villamosmérnökökre a legnagyobb. Érdemes folyamatosan figyelni a nyitott pozíciókat, mivel sok új munkaerőigényes beruházás indul a térségben a közeljövőben.”

Borsod megyében több mint 20 kiemelkedő beruházás történt az elmúlt években, ennek értéke meghaladta a 610 milliárd forintot, és nagyságrendileg 4-5 ezer új munkahelyet ígért. A gyártó szektor szereplői a javuló kilátásoknak köszönhetően igyekeznek visszaállni a pandémia előtti termelési ütemekre, és bizakodóak.

A munkaerő Miskolcon tartásában fontos szerepet tölt be a Miskolci Foglalkoztatási Paktum. Szolgáltatásaival egyaránt támogatja a cégeket és az álláskeresőket. A vállalkozásoknak hátteret biztosít a HR folyamatokhoz, a partnerségépítéshez, tájékoztatást ad a bér- és járuléktámogatásokról, továbbá a foglalkoztatásbővítést szolgáló bértámogatásokról. A Paktum tanácsadói az álláskeresőket pedig a pályázásfolyamatára készítik fel az önéletrajz írástól a próbainterjún át a munkakörnyezetbe történő beilleszkedésig.